De afgelopen jaren is er flink bezuinigd in de zorg. Veel mensen verloren hun baan en meldden zich onder andere bij de WWZ Academie voor een omscholing naar het beroep van Wmo consulent. Inmiddels zijn er weer enorme tekorten ontstaan in de zorg, 120.000 moeilijk vervulbare vacatures. Het UWV constateert nu ook dat er een groot gebrek is aan generalisten in de sociale wijkteams. Hierbij noemt het UWV vooral maatschappelijk werkers met een brede kennis. Er is in heel Nederland een mismatch tussen vraag en aanbod (niet alleen in de zorg trouwens).
Aan de ene kant is er veel vraag naar bepaalde kennis en vaardigheden, aan de andere kant zijn er veel op zich geschikte werkzoekenden die net een klein stukje missen waardoor zij steeds niet worden aangenomen. Werkgevers willen vaak dat iemand exact voldoet aan de vacature eisen en zo ontstaat de mismatch. Het lijkt of werkgevers zich zo focussen, dat er een blinde vlek ontstaat voor sollicitanten die best geschikt zouden kunnen zijn en met een stukje bijscholing en een goed inwerkplan gewoon ingepast kunnen worden in de organisatie. Zo zoeken gemeenten en dus detacheringsbureaus naar Wmo- en jeugdconsulenten met gemeentelijke ervaring en kennis van het systeem GWS4All (terwijl dat systeem lang niet overal wordt gebruikt).
De conclusie van het UWV sterkt mij in mijn mening, dat er in het huidige sociale domein juist consulenten nodig zijn vanuit het maatschappelijk werk en hulpverlening, die in staat zijn om met een frisse blik van buiten naar binnen te kijken. De uitvoering moet immers anders, mensgericht en vraaggericht. Deze mensen kunnen dat. Als zij met hun kennis en werkervaring gaan werken in de sociale wijkteams dan krijgen de sociale wijkteams de generalisten die ze nodig hebben. Stop nu eens met mensen in hokjes plaatsen en zorg dat je de vacatures vervult met mensen met een frisse blik!
Ik ben verzorgende IG van beroep en heb veel ervaring in de thuiszorg. Doelgroep ouderen.
Kom ik in aanmerking voor een opleiding tot generalist en zo ja, heb ik dan kans op werk?
Ik ben altijd werkzaam geweest als financieel administratief medewerkster. Laatste jaren als assistent bewindvoerder. Toen ik werkeloosheid werd heb ik de opleiding budgetcoach gedaan en gehaald. Helaas nog steeds geen baan maar zie regelmatig vacatures WMO bij de gemeente Enschede voor bij komen maar je komt niet in aanmerking voor een nieuwe cursus WMO. Toch jammer.
Geachte mevrouw vriezer,
Ik zit momenteel in de situatie dat ik graag mezelf wil omscholen naar wmo consulent maar weet om eerlijk te zijn niet geheel wat de beste weg is die ik hiervoor moet bewandelen.
Ik heb 20 jaar ervaring in de wijk verpleging en zou graag een zijwaartse stap maken in de gezondheidszorg. Ik ben op dit moment werkzaam als mbo wijkziekenverzorgende IG met als extra specialisatie psychiatrie. Graag zou ik met u in contact komen en eens te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Met vriendelijke groet, Cindy Hoogendijk. 0639662055
Wat een goed artikel Anne! Ik ben dus intussen omgeschoold Consulent Sociaal Domein maar zonder relevante werkervaring (precies zoals jij beschrijft) kom ik er ondanks intensief solliciteren vooralsnog niet tussen. Frederiek van Straten
Dank voor je compliment Frederiek. Ik blijf ervoor strijden dat het gat tussen vraag en aanbod wordt gedicht. Ook voor jou blijf ik mijn best doen!
Beste Anne Vrieze,
Dit probleem is precies waar ik tegenaan loop. Recent mijn diploma WMO consulent behaald in het kader van een weloverwogen carrière switch , alle expertise in huis en enorm gemotiveerd om een mooie doorstart te maken.
Maar ook ik kom er niet tussen, de eisen mbt werkervaring zijn niet realistisch. Gemeenten hebben het enorm druk met alle WMO aanvragen, maar kiezen massaal voor detacheringsbureaus. Jammer!
Dag Roely, heel herkenbaar. Gemeenten kiezen voor veiligheid, maar zien niet dat ze daarmee hun eigen doelstellingen niet bereiken. Wij pleiten bij gemeenten en ook detacheringsbureaus om juist wel mensen zonder gemeentelijke ervaring aan te nemen. Zij kunnen met een frisse blik en met gezond verstand van buiten naar binnen kijken en helpen de gemeenten daarmee juist heel goed met de gewenste transformatie in het sociale domein. Wij werken overigens samen met drie detacheringsbureaus. Het gaat niet makkelijk, maar ze zijn in ieder geval welwillend om werkervaringsplaatsen aan te bieden. Waar heb jij je diploma gehaald?
Beste Anne,
Ik heb mijn opleiding gedaan bij de SOSV Academie.
Mis uiteraard nog het stukje specifieke ervaring binnen het WMO werkveld, maar heb met al mijn ervaring in de gezondheidszorg, naast mijn levenservaring zéker al een gedegen vooropleiding.
Dat denk ik ook en dat geldt voor veel van onze cursisten. Als je bij ons een opleiding doet en je laat zien dat je je echt inzet, echt gemotiveerd bent, dan zijn wij bereid om te bemiddelen naar de bureaus waarmee wij samenwerken. Geen garantie dat het altijd lukt, maar we doen ons best! Een aantal van onze cursisten is al aan de slag bij een van de bureaus.