Halfjaarprogramma

Wmo consulent Plus

Start cursus

11 t/m 25 september 2023

Certificaat

bij succesvolle afronding

Studielast

+/- 2-4 uur per les
30 weken

Niveau

MBO4/HBO

Thuisstudie

E-learning, 2 live bijeenkomsten, 4 webinars

Investering

Neem contact met ons op voor een offerte

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Vraag een subsidie aan, laat je werkgever of het UWV betalen, of betaal in termijnen.

Geaccrediteerde opleiding

✔ NRTO keurmerk
✔ CRKBO registratie
✔ Register WMO Consulenten Nederland
✔ Registerplein 88 PE punten

 

Halfjaarprogramma Wmo consulent Plus

Tijdens het halfjaarprogramma volg je in je eigen tijd en op je eigen tempo de online lessen van de Opleiding Wmo consulent (blended). Je leert hoe je mensen optimaal ondersteunt binnen de kaders van de wet Wmo van 2015. Je leert om creatief oplossingen te zoeken voor zorgvragers en de mensen om hen heen. Als een extra bonus leer je de wet-en regelgeving van de Wet Langdurige Zorg.

Bijzonder aan dit halfjaarprogramma is dat je meer persoonlijke begeleiding krijgt bij je studie, en dat je ook nog eens een halfjaarprogramma kunt volgen van een loopbaanbureau, inclusief coaching. Zo ben jij straks helemaal voorbereid op jouw droombaan binnen het sociaal domein. Nu heb jij het zelfvertrouwen om actief een baan te zoeken in het sociaal domein, en om daarna je cliënten optimaal te ondersteunen. Daar haal jij je werkgeluk uit, omdat je weet dat je van betekenis bent voor anderen.

 

Je krijgt:

  • 26 weken les in 6 modules
  • 4 live webinars om vragen te stellen
  • 2 verplichte live praktijk dagen
  • 3 bonus lessen
  • Intensieve online begeleiding door ervaren docenten
  • Online halfjaarprogramma sollicitatievaardigheden van loopbaanbureau Re-Job
  • Actieve ondersteuning naar werk voor gemotiveerde cursisten
  • Lidmaatschap WWZ club

Als je alle opdrachten voldoende hebt gemaakt en je de live bijeenkomst hebt bijgewoond, dan krijg je een geaccrediteerd certificaat.

Extra begeleiding bij de studie en het vinden van werk

Tijdens het jaarprogramma volg je na iedere module een live bijeenkomst of webinar, waarin je al je vragen kunt stellen. Tijdens de eerste live dag ga je oefenen met vaardigheden die je niet online kunt leren, zoals gesprekstechnieken en indicatiestelling. Daarnaast ontvang je drie bonuslessen over eenzaamheid, het keukentafelgesprek en de zelfredzaamheidmatrix. Je rondt de opleiding af met een tweede live dag met een Proeve van Bekwaamheid en je krijgt een certificaat. 

In alle modules begeleiden we je van begin tot eind. Je kunt altijd vragen stellen en je krijgt persoonlijk feedback op je opdrachten, die je instuurt per mail. Daarnaast kun je je vragen en tips delen met andere cursisten (en ons) via een besloten Facebook studiegroep. Zo krijg je snel en makkelijk advies op maat.

Ook krijg je toegang tot het online halfjaarprogramma van loopbaanbureau Re-Job. Zij helpen je met je CV, je Linkedin profiel en met je sollicitatievaardigheden. Iedere maand krijg je een 10 minutengesprek met een van hun loopbaancoaches. Daarmee verhoog je je kans op succes om een baan te vinden.

We zijn bereid je ook actief te ondersteunen naar werk als wij zien dat je gemotiveerd bent voor de opleiding en voor een baan bij een gemeente of in een sociaal wijkteam. Dit blijkt uit hoe je de opdrachten maakt en hoe je participeert tijdens de live dagen. In dat geval dragen wij jou met je CV voor aan de detacheringsbureaus en gemeenten uit ons netwerk.

Scroll verder naar beneden voor het opleidingsprogramma

7

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt voordat je je inschrijft voor onze opleiding. We hebben er een aantal op een rijtje gezet. Zit jouw vraag er niet tussen, aarzel niet om dan contact op te nemen met een studieadviseur.

1. Krijg ik een baangarantie?
Een baangarantie kunnen we je niet geven, want tenslotte ben jij zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan na je studie. Wel doen we er alles aan om je te ondersteunen bij je zoektocht naar je droombaan. Veel van onze cursisten hebben die al baan gevonden, en jij kan dat ook!

2. Ben ik niet te oud om te leren, of om te solliciteren?
Bij het werk als Wmo consulent geldt dat een oudere leeftijd juist een voordeel is, geen nadeel, want met de jaren groeit ook de levenservaring. Natuurlijk zul je even moeten wennen aan de studie. Ter geruststelling: zoveel andere cursisten hebben ook hun certificaat gehaald, dus waarom jij niet?

3. Hoe combineer ik een studie met een baan?
Veel van onze cursisten hebben hun opleiding afgerond naast een baan, dus het is goed te doen. Het voordeel van onze opleidingen is dat die allemaal online te volgen zijn. Je kunt studeren in je eigen tijd, wanneer je maar wilt, waar je wilt.

Heb je andere vragen? Kijk dan ook eens op onze pagina met veelgestelde vragen!

 

Ervaringen van oud WMO cursisten

Vanuit deze opleiding heb ik een mooi inzicht gekregen over hoe je mensen binnen de Wmo optimaal ondersteunt en hoe ik familieleden hierbij kan betrekken. Ik heb leren kijken buiten mijn eigen kaders, om zo met de zorgvrager te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. De opleiding daagt je te verdiepen in artikelen en de ontwikkelingen buiten de lesstof om. Een aanrader mocht je je willen laten omscholen, of om je kennis vergroten binnen het sociale domein. Je leert om breder te kijken en informatie toe te passen.

Corinda van Tilborg

Wat het voor mij dubbel interessant maakt is dat ze, als proef, erg bezig zijn om de (Amsterdamse) maatwerkmethode toe te passen. Wat ik natuurlijk allang ken via de opleiding, dus dat levert veel gespreksstof op. Ik merk heel erg dat ik, juist door de opleiding, een hele andere kijk heb op dingen en het ook anders aanpak. Het mooie is dat mijn collega’s daar wel voor open staan en de wil hebben om te luisteren en te veranderen.
Fabienne de Jong

Ik ben enthousiast en ik vertel al vanaf het begin aan iedereen over de opleiding. Door het erover te hebben komen er allerlei verhalen naar boven die iets toevoegen of waarover je weer iets opzoekt enz. De opleiding heeft mij een brede kennis over het Wmo landschap, de wetten en de uitvoering opgeleverd. Hoe gevarieerd er mee omgegaan wordt, per gemeente en ook per jaar veranderen er zaken in beleid. Ik ben blij dat ik dit opleiding heb gedaan. Heb veel geleerd en hopelijk kan ik zo snel mogelijk aan de slag gaan als Wmo consulent.

Violeta Meta

Programma Wmo Consulent Plus: 6 modules in 30 weken

Startopdracht

Onderzoek naar de functie van Wmo consulent en eigen competenties – interview met Wmo consulent, eigen reflectie op basiscompetenties en verslag daarover schrijven

Leerdoelen

Je weet hoe het beroep van een Wmo consulent eruit ziet. Je kent je eigen competenties. Je kent ook de voor een Wmo consulent benodigde basiscompetenties. Je weet aan welke competenties waar je nog moet werken.

Module 1

Algemene kennis van de basis regelgeving

Leerdoelen

Je kent de de wet- en regelgeving in het kader van de Wmo.

WEEK 1   Inleiding in de Wmo
WEEK 2   De wet en het uitvoeringsbesluit
WEEK 3   Lokale regelgeving
WEEK 4   Van vraag tot maatwerkvoorziening
WEEK 5   Webinar

Module 2

Creatief en breed leren denken

Leerdoelen

Je kunt de methodieken van creatief denken toepassen in jouw werk.

WEEK 6   De basis van creatief denken en hoe je het toepast in je werk
WEEK 7   Creatieve vaardigheden om anders te denken
WEEK 8   Denktechnieken voor nieuwe oplossingen
WEEK 9   Mindmappen als werktool om nieuwe kansen en verbindingen te zien
WEEK 10 Live dag

Module 3

Een gedegen kennis van algemene voorzieningen en hoe je deze toepast

Leerdoelen

Je kent de doelgroepen in de Wmo. Je weet welke sociale netwerkstrategieën er zijn en kunt deze toepassen. Je kent de sociale kaart van haar gemeente en weet hoe jij daarin zowel de maatwerkvoorzieningen als de algemene voorzieningen kan vinden. Ook ken jij de aan de Wmo aanpalende wetgeving, de wettelijke voorliggende voorzieningen.

WEEK 11    Doelgroepen in de Wmo
WEEK 12  Sociale netwerk strategieën
WEEK 13  Algemene voorzieningen en de sociale kaart
WEEK 14  Aanpalende wetgeving: Wlz, Zvw, leerlingenvervoer e.d.
WEEK 15 Webinar

 

Module 4

Het geleerde toepassen

Leerdoelen

Je kent de praktijk van de Wmo. Je kunt een melding afhandelen en een indicatie stellen. Je bent in staat om verslagen en beschikkingen te schrijven. Ook kan jij nazorg verlenen. Je weet hoe jij kunt samenwerken met je collega’s in de wijk.

WEEK 16  Wat doe je na een melding en hoe stel je een indicatie?
WEEK 17  Hoe maak je een verslag?
WEEK 18  Beschikking maken en uitwisseling van gegevens
WEEK 19  Nazorg, samenwerking en casusregie
WEEK 20 Webinar

 

Module 5

Basis regelgeving Wet langdurige zorg

Leerdoelen

Je kent de de wet- en regelgeving in het kader van de Wet langdurige zorg.

WEEK 21   Inleiding in de Wet langdurige zorg
WEEK 22   Indicatiestelling
WEEK 23   Zorglevering
WEEK 24   Verhouding tot regelgeving in het sociaal domein
WEEK 25   Webinar

Je sluit af met een Proeve van Bekwaamheid

 

 

Bonusmateriaal

 

 

 

Een gastcollege over eenzaamheid door Jeanette Rijks, erkend eenzaamheidsdeskundige.

Een complete uitleg over zelfredzaamheidmatrix

Extra les over het keukentafelgesprek. 

Bekijk de ervaring van Frank

Frank de Bont heeft de opleiding Wmo consulent gevolgd bij de WWZ Academie. Tijdens de opleiding volgde hij een stage bij een gemeente. Hij kwam tot de conclusie dat hij liever aan de slag ging met een eigen bedrijf. Hij heeft nu zijn eigen bedrijf Fornum en biedt daarmee financiële cliëntondersteuning aan ouderen.

 

Wil je weten of een baan in het sociaal domein iets voor jou is?

Doe de test!

Na de uitslag krijg je een serie mails die jou helpen om de beste opleiding te zoeken, waarmee jij jouw droombaan vindt in het sociaal domein. Uiteraard kun je je altijd weer afmelden voor de mails, je zit nergens aan vast.

 

Alle genoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Op deze online opleiding zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Voor online producten geldt een herroepingsrecht van 14 dagen, zolang de opleiding nog niet is gestart. WWZ Academie is lid van de NRTO Geschillencommissie