Het laatste nieuws

 

Dankzij dierenbuddy’s blijven baas en dier bij elkaar

Dankzij dierenbuddy’s blijven baas en dier bij elkaar

Dankzij dierenbuddy’s blijven baas en dier bij elkaar. Sommige huisdiereigenaren kunnen door een chronische ziekte, handicap of ouderdom hun dieren niet langer de zorg geven die ze nodig hebben. Hun kleine sociale netwerk kan de zorg niet opvangen en door hun smalle beurs kunnen ze geen zorg inkopen. Ondanks alle liefde van de eigenaar lijden de dieren. Maar afstand doen van een dier is hartverscheurend voor de eigenaar en traumatisch voor het dier. Huisdieren zijn erg gehecht aan hun baasje en omgeving, en meestal zijn de dieren ook nog eens op leeftijd.

Lees meer
Het roer om: Van KLM naar Wmo

Het roer om: Van KLM naar Wmo

Het roer om: Van KLM naar Wmo. Na bijna 29 jaar in dienst van de KLM heeft Inge Brouwer het roer volledig omgegooid. Ze wilde wat anders en deze coronatijd heeft dat versneld. Sinds september 2021 volgt zij bij de WWZ Academie het Jaarprogramma Sociaal Domein Compleet. Bij de KLM heeft ze al heel veel competenties en vaardigheden ontwikkeld die goed van pas komen in het vak van consulent in het sociale domein. Zelfs heeft ze al kans op een baan bij een gemeente!

Lees meer
Langdurig beschikken in de jeugdwet

Langdurig beschikken in de jeugdwet

Langdurig beschikken in de jeugdwet. Jeugdigen en gezinnen met een langdurige zorgvraag kunnen ook in de Jeugdwet een langdurige beschikking krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de wethouders Jeugd van alle gemeenten. Hij doet een dringend verzoek aan de wethouders om langdurige beschikkingen ook daadwerkelijk af te geven.

Lees meer
Begeleiding en dagbesteding GGZ

Begeleiding en dagbesteding GGZ

Begeleiding en dagbesteding GGZ. Vanaf 1 januari 2022 verandert de bekostiging van de GGZ in de Zorgverzekeringswet. Met de introductie van het Zorg Prestatie Model (ZPM) komt de huidige DBC-systematiek (Diagnose Behandel Combinatie) te vervallen.

Lees meer
Leer jij het meest van levenservaring of van werkervaring?

Leer jij het meest van levenservaring of van werkervaring?

Leer jij het meest van levenservaring of van werkervaring? Allereerst wensen we jou nogmaals een heel succesvol 2022 met veel mooie leerervaringen! Waar leer jij het meeste van? Van levenservaring, van werkervaring of van allebei? Wij ervaren steeds weer dat je niet kunt doen wat je nu doet zonder wat je hiervoor al gedaan hebt. Dat klinkt misschien cryptisch. Onze directeur Anne Vrieze heeft dat zo ervaren

Lees meer
Beroepscode Sociaal Werk

Beroepscode Sociaal Werk

Beroepscode Sociaal Werk. De nieuwe beroepscode voor de sociaal werker wordt per 1 januari 2022 van kracht. Professionals in het sociaal- en maatschappelijk werk, sociale agogen, jeugd- en gezinswerkers en sociaal werkers, krijgen één gezamenlijke ethische basis. Niet nieuw, maar wel belangrijk voor de gezamenlijke ruimte om te handelen in het beroep van sociaal werker.

Lees meer
Wat staat er in het regeerakkoord

Wat staat er in het regeerakkoord

Wat staat er in het regeerakkoord. Er komt een ‘eerlijkere eigen bijdrage’ voor de huishoudelijke hulp. Het huidige Wmo-abonnementstarief gaat op de schop. Het nieuwe kabinet gaat duidelijk afbakenen wat onder jeugdzorg wordt verstaan. Gemeenten krijgen de komende jaren extra geld voor de jeugdzorg, maar niet helemaal in lijn met de uitspraak van de arbitragecommissie.

Lees meer
Omzien naar elkaar en bezuinigen op de zorg?

Omzien naar elkaar en bezuinigen op de zorg?

Omzien naar elkaar en bezuinigen op de zorg? Er is nu eindelijk een coalitieakkoord met de treffende titel “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst” nadat het kabinet bijna een jaar demissionair is. Het akkoord biedt positieve punten voor de woningnood en het klimaat, maar is minder positief voor zorg en welzijn.Er wordt weliswaar ingezet op opschaling van de IC’s, echter dat is een piepklein stukje van het totale zorglandschap. Er wordt in de komende jaren in totaal 4,5 miljard bezuinigd op de zorg in het algemeen.

Lees meer
Mantelzorg en zorgverzekering in 2022

Mantelzorg en zorgverzekering in 2022

Mantelzorg en zorgverzekering in 2022. Wat doen zorgverzekeraars voor mantelzorgers in 2022?De premies en vergoedingen van zorgverzekeringen in 2022 zijn bekend. Maar biedt een zorgverzekeraar ook vergoeding voor vervangende zorg, een mantelzorgmakelaar of een cursus? MantelzorgNL zette het voor je op een rij in het Overzicht mantelzorgvergoedingen aanvullende zorgverzekeringen 2022.Kijk goed naar de voorwaarden, die kunnen sterk verschillen per verzekering. Zo moet soms de mantelzorger verzekerd zijn vervangende zorg te krijgen. Soms ook de zorgvrager. De voorwaarden vind je terug in het overzicht.

Lees meer
Regelhulp en het Juiste loket wijzen de weg

Regelhulp en het Juiste loket wijzen de weg

Regelhulp en het Juiste loket wijzen de weg. Sinds 2007 functioneert Regelhulp als wegwijzer naar zorginformatie, hulmiddelen en ondersteuning. Daarnaast biedt Regelhulp ook tips en advies over andere aspecten van het leven waar ziekte, beperkingen, zorg en ouderdom effect op hebben. Denk bijvoorbeeld aan werk, wonen, onderwijs en vervoer. Regelhulp is een website van de overheid voor ouderen en mensen met een ziekte of beperking en hun naasten, maar ook zorgprofessionals kunnen hier handige informatie vinden.

Lees meer
Basishouding van de integraal werkende professional

Basishouding van de integraal werkende professional

Basishouding van de integraal werkende professional. We weten dat zorg en problemen zich niet alleen tot een onderdeel van het dagelijks leven beperken. Een opeenstapeling kan chronische stress veroorzaken, waardoor iemand niet meer in staat is volwaardig te functioneren. Uit onderzoek blijkt dat de kenmerken van professionals een sterkere voorspeller zijn van de uitkomst van een ondersteuningstraject dan persoonskenmerken van cliënten. Wat vraagt dit van jou als professional?

Lees meer
Laaggeletterheid integreren in het Sociale domein

Laaggeletterheid integreren in het Sociale domein

Laaggeletterheid integreren in het Sociale domein. Ken jij iemand die laaggeletterd is? Als je werkzaam bent in het sociaal domein, kan dat bijna niet anders. Nederland kent namelijk maar liefst 2,5 miljoen laaggeletterden van boven de 16 jaar: mensen met zwakke basisvaardigheden, die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Lees meer

Archief

Weggever

E-book
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring.
Ik geef toestemming om mij nieuws en informatie over sociaal domein toe te sturen.

Wil jij weten of het beroep Wmo consulent iets voor jou is? Doe de test: 

Wil jij succesvol aan de slag als Wmo Consulent?
Aan het eind van de test kun je direct de testuitslag aanvragen. 

35 WMO tips + elke maand praktische informatie!

E-book
Voornaam

Achternaam

E-mailadres
Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring.
Ik geef toestemming om mij nieuws + info toe te sturen.