fbpx

Wil jij een opleiding volgen bij de WWZ academie, maar heb je er even geen geld voor?

Wil jij graag een van onze opleidingen volgen zodat je werk kan krijgen in het sociaal domein? Of werk je al in het sociaal domein en wil je meer kennis en vaardigheden leren, zodat je vol zelfvertrouwen je werk kan doen?

Denk je dat je de opleiding niet kunt bekostigen? Er zijn manieren om dat toch voor elkaar te krijgen.

Hieronder geven wij vier tips en bij punt 3 vind je een lijst van maar liefst 16 mogelijkheden om jouw opleiding te financieren!

1. Laat je werkgever betalen

Wij bieden je een aantal goede redenen om in een gesprek met de afdeling Personeelszaken (HR) te vragen of zij jouw opleiding willen betalen.

  1. Wist je dat werkgevers vanaf 1 augustus 2022 verplicht zijn om voor het werk verplichte en noodzakelijke opleidingen en cursussen helemaal te betalen? En dat opleidingstijd geldt als werktijd? En dat ze ook jouw reis- en verblijfskosten daarvoor moeten vergoeden? Op deze pagina vind je alle relevante informatie.
  2. Als je een opleiding voor Wmo consulent wilt volgen en dat is geen verplichting voor jouw werk, dan zijn er wellicht toch mogelijkheden. Want veel werkgevers hebben een mooie regeling voor jou om een persoonlijk ontwikkelplan op te stellen waar ook opleidingen in kunnen worden opgenomen. Zelfs als dat een opleiding is om uiteindelijk ander werk te vinden.
  3. Uit onderzoek van TNO blijkt dat geld voor scholing van werknemers op de plank blijft liggen. Zonde toch? Ruim 40% van het opleidingsbudget wordt niet besteed en verdwijnt per 1 januari van ieder jaar. Werkgevers zijn verplicht scholing aan te bieden, maar geven hier onvoldoende prioriteit aan. Wist je dat bijvoorbeeld sociaal werkers een loopbaanbudget opbouwen van 1,5% die je voor scholing kunt inzetten? En dat banken een ontwikkelbudget beschikbaar stellen voor scholing?

Natuurlijk moet er een win-win situatie zijn voor je werkgever en voor jou, dus geef bij je werkgever aan wat het voordeel voor hem of haar is dat jij de opleiding gaat volgen. Blijf je daar aan het werk, dan is het natuurlijk belangrijk dat de inhoud aansluit bij je huidige werk. Zit je in een outplacement traject of in een ontslagronde, dan is er een transitiebudget dat de werkgever zelfs verplicht is om in te zetten voor scholing.

Wil je een training samen met jouw collega’s?
Denk ook eens over de mogelijkheid om met het hele team op training te gaan. Zo voorkom je dat je zelf nieuwe dingen leert, maar dat je dat snel weer vergeet zodra je weer in je oude omgeving terugkomt, omdat je collega’s alles nog op de oude manier doen. Als jij en je collega’s dezelfde training volgen, is er meer kans op duurzame veranderingen. Je hoeft niet te wachten tot je werkgever een incompany training aanbiedt. Je kunt ook zelf het gesprek over deze mogelijkheid aangaan!

2. Laat het UWV betalen

Ben je al een tijdje werkzoekend en ingeschreven bij het UWV, dan hebben zij mogelijkheden voor scholing voor kansberoepen. De opleidingen Wmo consulent frontoffice, Wmo consulent, het halfjaarprogramma Wmo consulent plus, en het Jaarprogramma sociaal domein compleet worden vergoed door het UWV. Je hebt als werkzoekende een scholingsbudget van €5.000,- en een leermiddelenbudget van €500,-. Je werkcoach beslist of jij de opleiding mag volgen.

Het is onze ervaring dat er werkgelegenheid is in deze beroepen. We krijgen regelmatig vacatures van detacheringsbureaus en gemeenten, omdat zij op de arbeidsmarkt onvoldoende mensen kunnen vinden. Dat kun je in het gesprek met het UWV vertellen. Je werkcoach kan ons daarover benaderen. Als je bij ons de opleiding hebt afgerond, helpen we je bij jouw actieve zoektocht naar een baan.

3. Vraag hulp aan de gemeente of fondsen

Er zijn enorm veel mogelijkheden voor subsidies voor scholing. Steeds meer gemeenten bieden scholingsbudgetten. Daarnaast kun je kijken naar regionale en stedelijke opleidingsfondsen. Onder andere de gemeente Rotterdam biedt het Scholingsvoucher Rotterdam. Ook zijn er particuliere fondsen die zich specifiek richten op vrouwen of mensen met een minimum inkomen. Klik hier voor een overzicht van maar liefst 16 mogelijkheden om jouw studie te kunnen betalen.

De gemeenten zijn nu de gedupeerden van de toeslagenaffaire aan het helpen. In ieder geval de gemeente Amsterdam biedt de mogelijkheid om opleidingen te vergoeden om daarmee weer een kans te bieden op een goede toekomst. Woon je in Amsterdam? Vraag ernaar bij het buurtteam in jouw wijk. Wij weten het van Amsterdam, maar we kunnen ons voorstellen dat ook andere gemeente mogelijkheden voor opleidingen bieden aan toeslagenouders. Vraag ernaar bij de afdeling Sociale Zaken van jouw gemeente.

 

4. Betaal het zelf in termijnen

Als je zelf de opleiding betaalt, dan hebben we de mogelijkheid voor betalen in termijnen. Betalen in termijnen gaat altijd via automatische incasso en je betaalt daarbij een opslag van €150,- voor administratiekosten en debiteurenrisico.

Heb je vragen hierover? Laat het ons weten. We helpen je graag verder.

 

Wil je weten of een baan in het sociaal domein iets voor jou is?

Doe de test!

Na de uitslag krijg je een serie mails die jou helpen om de beste opleiding te zoeken, waarmee jij jouw droombaan vindt in het sociaal domein. Uiteraard kun je je altijd weer afmelden voor de mails, je zit nergens aan vast.

Ik geef toestemming om mij de maandelijkse tips & tricks over sociaal domein toe te sturen
Ik geef toestemming om gegevens te verwerken, zoals omschreven in de privacyverklaring. Lees hier ons privacyreglement