Opleiding Consulent Sociaal Domein

START 
16 januari 2023

 

 

 

 

 

 

 

CERTIFICAAT
bij succesvolle afronding

STUDIELAST
+/- 2-4 uur per les x 28 wkn

NIVEAU
MBO4/HBO

THUISSTUDIE
E-learning + 2 live bijeenkomsten

 

 

PRIJS
€ 2.900,-

START 
16 januari 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CERTIFICAAT
bij succesvolle afronding

STUDIELAST
+/- 2-4 uur per les x 28 wkn

NIVEAU
MBO+/HBO Zorg en/of Welzijn

THUISSTUDIE
E-learning 2 live bijeenkomsten

 

 

PRIJS
€ 2.900,-

Online opleiding Consulent Sociaal Domein

 

Uniek in Nederland

Ben jij op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Of wil je omgeschoold worden? Dan kan het interessant zijn om je zo breed mogelijk te laten scholen binnen het sociaal domein. Op die manier ben jij namelijk breed inzetbaar en dat vinden werkgevers prettig. 

De WWZ Academie is het enige scholingsinstituut in Nederland dat deze gecombineerde opleiding aanbiedt tot Consulent sociaal domein. De opleiding is bijna helemaal online te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles over de Wmo en de Jeugdwet. We nemen je voor beide wetten mee in het proces van melding tot en met nazorg. Je begint met de opleiding Consulent Wmo en je start daarna met de opleiding tot Jeugdconsulent. Zo ben jij heel breed opgeleid binnen het sociaal domein en ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld in een van de vele sociale wijkteams die Nederland rijk is.

Als je werkzoekend bent, dan kunnen we je na het behalen van je certificaat ook nog eens warm aanbevelen bij de detacheringsbureaus waarmee we samenwerken. Zie ook onze pagina over werkervaringsplaatsen.

Financieringsmogelijkheden

Voor onze opleidingen zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Laat je werkgever of het UWV betalen. Trek de studiekosten af van de Belastingdienst of betaal in termijnen.

> GA NAAR MOGELIJKHEDEN

Geaccrediteerde opleiding

CRKBO registratie
Stichting Kwaliteitsregister Jeugd 149 PE punten
✔ Registerplein 165 PE punten

LindaWil je gratis en vrijblijvend advies op maat ontvangen? Neem dan contact op met onze studieadviseurs Helene Henckens of Linda Aarts.

 h.henckens@wwzconsultancy.nl

+31 6 22 16 71 53

Wil jij weten of het beroep consulent in het sociale domein iets voor jou is? Doe de test: 

Wil jij succesvol aan de slag als Wmo Consulent? Aan het eind van de test kun je direct de testuitslag aanvragen.

> JA, IK DOE DE TEST!

30 WMO tips + elke maand praktische informatie!

E-book
Voornaam

Achternaam

E-mailadres


Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring.
Ik geef toestemming om mij nieuws + info toe te sturen.

Leer op maat, wanneer jij dat wilt

In zeven modules met in totaal 28 lessen leer je alles over de Wmo en Jeugdwet. Je start met de opleiding Consulent Wmo, waarin je alles leert over de Wmo. Daarna vervolg je de opleiding met Consulent Jeugdwet. Je leert online, dus bijvoorbeeld vanuit je eigen luie stoel, op vakantie of ergens anders. Wel zijn er twee live opleidingsdagen in het midden van het land, een per onderdeel. Deze live dagen zijn verplicht voor het behalen van je certificaat.

✔ 28 lessen in 7 modules

✔ 2 VERPLICHTE LIVE PRAKTIJKDAGEN

✔ Voor iedereen met een MBO+/HBO achtergrond in zorg/welzijn

✔ Intensieve online begeleiding door ervaren docenten

✔ Als je alle opdrachten voldoende hebt gemaakt en je de live bijeenkomsten hebt bijgewoond, dan krijg je een geaccrediteerd certificaat

Persoonlijke online begeleiding

Tijdens alle lessen begeleiden we je online en via de mail met heldere uitleg, herkenbare voorbeelden en aansprekende werkvormen. Je hoeft geen lesmateriaal apart aan te schaffen, je kunt alles vinden bij jouw lessen in de leeromgeving. Via onze besloten Facebookgroep kun je vragen delen met ons én met de andere cursisten. Daarnaast krijg je persoonlijke feedback op je opdrachten die je per mail instuurt. Zo zorgen we er samen voor dat je snel en makkelijk persoonlijk antwoord krijgt.

Verder leer je aan de hand van voorbeelden en praktijkopdrachten om breed en creatief te kijken en te denken. Zo leer je hoe je situaties kan omdenken en kan je dit ook in jouw dagelijkse situaties toepassen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat je echt in dialoog, samen met de cliënt, de juiste oplossingen vindt voor zijn of
haar probleem.

Twee verplichte live bijeenkomsten

Wil je ons graag persoonlijk en live vragen stellen en ervaringen uitwisselen met andere cursisten? Dat kan. Bij deze opleiding horen twee live opleidingsdagen. Tijdens deze dagen leer je face-to-face met de andere cursisten uit je groep onder begeleiding van onze trainers. Deze dagen zijn bedoeld om de opleidingsstof te verdiepen en actief je vaardigheden te versterken. Heel praktisch dus en je leert je medecursisten kennen! De live dagen zijn verplicht voor het behalen van je certificaat.

Deze video gaat over Richard, die na een loopbaan in de logistiek een baan heeft gevonden als Wmo begeleider bij een wijkteam in Amsterdam.

Ervaringen oud Sociaal Domein cursisten:

Ik heb inzicht gekregen in de wet- en regelgeving. De opdracht om een sociale kaart te maken bood een eye-opener wat betreft het zorgaanbod: “Ik wist niet dat er zoveel zorgaanbod was, niet alleen in Gelderland maar ook daar buiten. Kan mij voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. En daarmee geholpen moeten worden.”

Het onderdeel Creatief denken heeft mij opgeleverd dat ik nu ziet dat er veel meer mogelijk is. Leren om anders naar een situatie te kijken, out of the box te denken deden wij al in de jeugdhulpverlening, maar er is nog zoveel meer mogelijk.

Het meest waardevol vond ik de live dagen: “Het contact met medestudenten en docenten is toch wel prettig. Het Wmo gedeelte was voor mij helemaal nieuw, dus dat gedeelte was erg interessant. Jeugd was zeker een aanvulling op wat ik al weet, bekeken vanuit een heel ander perspectief.”

Sylvia van Haaren

Ik geef de opleiding een 7. Superinteressant! Ik zou hiermee aan de slag kunnen als jeugdconsulent (los van het feit dat je die SKJ-registratie nog moet hebben), maar het is wel een basisopleiding. Dit werk leer je door het te doen, door je eigen levenservaring en karakter in te zetten.

Monique

Programma Sociaal Domein consulent: 7 modules in 28 weken

STARTOPDRACHT 
Onderzoek naar de functie van Wmo consulent en eigen competenties – interview met Wmo consulent, eigen reflectie op basiscompetenties en verslag daarover schrijven

LEERDOELEN
Je weet hoe het beroep van een Wmo consulent eruit ziet. Je kent je eigen competenties. Je kent ook de voor een Wmo consulent benodigde basiscompetenties. Je weet aan welke competenties waar je nog moet werken.

MODULE 1
Algemene kennis van de basis regelgeving

LEERDOELEN
Je kent de de wet- en regelgeving in het kader van de Wmo.

WEEK 1   Inleiding in de Wmo
WEEK 2   De wet en het uitvoeringsbesluit
WEEK 3   Lokale regelgeving
WEEK 4   Van vraag tot maatwerkvoorziening

MODULE 2
Creatief en breed
leren denken

LEERDOELEN
Je kunt de methodieken van creatief denken toepassen in jouw werk.

WEEK 5   De basis van creatief denken en hoe
              je het toepast in je werk
WEEK 6   Creatieve vaardigheden om anders
              te denken
WEEK 7   Denktechnieken voor nieuwe
              oplossingen
WEEK 8   Mindmappen als werktool om nieuwe
              kansen en verbindingen te zien

MODULE 3
Een gedegen kennis van algemene voorzieningen
en hoe je deze toepast

LEERDOELEN
Je kent de doelgroepen in de Wmo. Je weet welke sociale netwerk strategieën er zijn en kunt deze toepassen. Je kent de sociale kaart van jouw gemeente en weet hoe jij daarin zowel de maatwerkvoorzieningen als de algemene voorzieningen kan vinden. Ook ken jij de aan de Wmo aanpalende wetgeving, de wettelijke voorliggende voorzieningen.

WEEK 9    Doelgroepen in de Wmo
WEEK 10  Sociale netwerk strategieën
WEEK 11  Algemene voorzieningen en de
               sociale kaart
WEEK 12  Aanpalende wetgeving: Wlz, Zvw,
               Participatiewet, leerlingenvervoer e.d.

MODULE 4
Het geleerde toepassen

LEERDOELEN
Je kent de praktijk van de Wmo. Je kunt een melding afhandelen en een indicatie stellen. Je bent in staat om verslagen en beschikkingen te schrijven. Ook kun jij nazorg verlenen en weet hoe jij met je collega’s kunt samenwerken in de wijk.

WEEK 13   Wat doe je na een melding en hoe stel
                je een indicatie?
WEEK 14   Hoe maak je een verslag?
WEEK 15   Beschikking maken en uitwisseling
                van gegevens
WEEK 16   Nazorg, samenwerking en casusregie

Startopdracht:
Onderzoek naar de functie van Jeugdconsulent en eigen competenties – interview met jeugdconsulent, eigen reflectie op basiscompetenties en verslag daarover schrijven

LEERDOELEN
Je weet hoe het beroep van een jeugdconsulent eruit ziet. Je kent je eigen competenties. Jij kent ook de voor een jeugdconsulent benodigde basiscompetenties en weet waar jij aan voldoet. Je weet aan welke competenties je nog moet werken.

MODULE 5
Algemene kennis
regelgeving Jeugdwet

LEERDOELEN
Je kent de verantwoordelijkheden van gemeenten en de wet- en regelgeving in het kader van de Jeugdwet. Ook weet je welke thema’s er spelen in het kader van de Jeugdwet.

WEEK 17   De Jeugdwet onder gemeentelijke
                verantwoordelijkheid
WEEK 18   De Jeugdwet in de praktijk
WEEK 19   Wet- en regelgeving Jeugdwet
WEEK 20   Thema’s in de Jeugdwet

MODULE 6
Een gedegen kennis van
algemene voorzieningen
en hoe je deze toepast

LEERDOELEN
Je kent de doelgroepen in de Jeugdwet. Je weet wat sociale netwerkversterking is en kan dit toepassen. Je weet welke jeugdhulpvoorzieningen vrij toegankelijk zijn en voor welke een indicatie nodig is.

WEEK 21   Doelgroepen in de Jeugdwet
WEEK 22   Sociale Netwerkversterking
WEEK 23   Vrij toegankelijke voorzieningen
WEEK 24   Individuele voorzieningen

MODULE 7
Het geleerde toepassen
aan de hand van een
familiecasus

LEERDOELEN
Je kent de praktijk van de Jeugdwet. Je kunt een melding afhandelen, een indicatie stellen en een zaak afsluiten. Je kunt samen met het gezin een gezinsplan schrijven en weet hoe je vervolgens de zorgcoördinatie moet uitvoeren samen met collega’s in de wijk. Je bent in staat om beschikkingen te schrijven. Je kent de waarden, normen en dilemma’s die je in de jeugdhulp kunt tegenkomen. Je kunt gesprekken voeren met cliënten en collega’s en daarbij reflecteren op je eigen handelen.

WEEK 25   Proces van aanmelden tot afsluiten
WEEK 26   Gezinsplan en zorgcoördinatie
WEEK 27   Maken van een beschikking
WEEK 28   Waarden, normen en dilemma’s

Bonusmateriaal

Een gastcollege over eenzaamheid door Jeanette Rijks, erkend eenzaamheidsdeskundige.

Een complete uitleg over zelfredzaamheidmatrix.

Extra les over het keukentafelgesprek.

Een bonusles over Familiezorg: De zorgvrager samen met zijn of haar familie

Alle genoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Op deze online opleiding zijn algemene voorwaarden van toepassing.
Voor online producten geldt een herroepingsrecht van 14 dagen, zolang de opleiding nog niet is gestart.
WWZ Academie is lid van de NRTO Geschillencommissie

Wil je meer live contact en actieve ondersteuning naar werk?
Doe dan het jaarprogramma Sociaal Domein Compleet!