Consulent jeugdzorg

Wil je omgeschoold worden? Of werk je al in het sociaal domein en wil je je kennis uitbreiden van de regelgeving rond jeugdzorg, zodat je nog beter in staat bent om oplossingen te zoeken voor de vragen van cliënten? Dan is deze opleiding perfect voor jou.

Start cursus

11 maart 2024
inschrijven kan t/m 25 mrt

Certificaat

bij succesvolle afronding

Studielast

+/- 2-4 uur per les
16 weken | 2 lessen per wk

Niveau

MBO4/HBO SKJ registratie is handig

Thuisstudie

E-learning + 1 live bijeenkomst

Investering

€ 2.200,-

Compleet programma online

De opleiding consulent jeugdzorg is de enige opleiding jeugdzorg in Nederland die je als compleet programma online kunt volgen tegen deze prijs. Je leert alles over de Jeugdwet, van melding tot en met nazorg. We werken volgens de geest van het huidige sociale domein, waarbij je leert kijken en oplossingen op maat gaat bedenken voor ouders en kinderen, samen met hun hele familie- en vriendenkring.

Wil je meer weten over het beroep van jeugdconsulent? Lees hier het verhaal van Anne (gemeente Landsmeer).

Hoe ver wil jij je ontwikkelen?

Kies de opleiding die bij je past

Je kunt de opleiding consulent jeugdzorg volgen in drie verschillende varianten, afhankelijk van de ondersteuning die je nodig hebt, en van je financiën. Kijk ook op onze pagina met een overzicht van de financieringsmogelijkheden.

Als je werkzoekend bent, dan kunnen we je na het behalen van je certificaat warm aanbevelen bij de detacheringsbureaus en gemeenten waarmee we samenwerken. Zie hiervoor onze pagina over werkervaringsplaatsen. 

Deze opleidingen zijn geschikt voor iedereen met een MBO+/HBO en werkervaring in zorg/welzijn of andere relevante vakgebieden. Als je wilt werken als jeugdconsulent, houd er dan rekening mee dat de meeste gemeenten en instellingen vragen om een registratie bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Daarvoor heb je een actuele HBO of WO opleiding nodig met als afstudeerrichting jeugdhulpverlening.

Heb je vragen? Plan een gratis adviesgesprek

We kunnen ons goed voorstellen dat je met vragen rondloopt voordat je aan deze opleiding begint.

✓ Ben ik niet te oud om weer in de schoolbanken te zitten?
✓ Heb ik voldoende vaardigheden om het beroep van Wmo consulent uit te oefenen?
✓ Kan ik straks wel een baan vinden, ook al heb ik geen gemeentelijke werkervaring?

Geloof ons als we zeggen dat ál onze cursisten met deze vragen rondlopen. Je bent niet de enige.

Toch zijn er honderden mensen die ondanks deze twijfels toch aan de opleiding zijn begonnen, die bovendien het certificaat hebben gehaald, en die er ook nog eens een hele leuke baan mee hebben gevonden! Het kan, en wij geloven dat jij dit ook kan bereiken.

Heb je andere vragen? Kijk dan ook eens op onze pagina met veelgestelde vragen!

 

Ervaringen van oud-cursisten

Leuke opleiding. Je bent snel op de hoogte van de wetgeving rond jeugd, indicaties etc. Het is fijn dat de online opleiding je de mogelijkheid geeft om in je eigen tempo de lessen te volgen. De opleiding is echter wel een basisopleiding. De rest moet je in de praktijk of via aanvullende opleidingen leren.

Diënne Kamphuis

Breed inzicht, goede opleiding, zelfstudie, eigen tempo, goede terugkoppeling van je opdrachten. E-learning werkt goed, veel kennis opgedaan. De opleiding heeft me een werkervaringsplaats en daaraan gekoppeld een baan opgeleverd. Dit was zeker niet gelukt zonder deze opleiding.

Wim Laan

Mijn opdracht was meer zicht krijgen op de problematieken en regelgeving en hierdoor de ouders en verzorgers beter te kunnen ondersteunen in hun zorgvragen. Dit is waarheid geworden door de cursus. De module creatief denken heeft me een andere kijk opgeleverd, en meer inzicht in mijn eigen denkprocessen gegeven. Het steeds maar oplossingsgericht denken zit zorgaanbieders in het bloed, en het is lastig om dit te wijzigen. Mooi onderdeel van de cursus. Het meest waardevol vond ik de momenten dat we casussen behandelden.

Titus Aaldering

Programma consulent jeugdzorg: 4 modules in 16 weken

Startopdracht

Onderzoek naar de functie van Jeugdconsulent en eigen competenties – interview met jeugdconsulent, eigen reflectie op basiscompetenties en verslag daarover schrijven.

Leerdoelen

Je weet hoe het beroep van een jeugdconsulent eruit ziet. Je kent je eigen competenties. Jij kent ook de voor een jeugdconsulent benodigde basiscompetenties en weet waar jij aan voldoet. Je weet aan welke competenties je nog moet werken.

Module 1

Algemene kennis
regelgeving Jeugdwet

Leerdoelen

Je kent de verantwoordelijkheden van gemeenten en de wet- en regelgeving in het kader van de Jeugdwet. Ook weet je welke thema’s er spelen in het kader van de Jeugdwet.

WEEK 1 De Jeugdwet onder gemeentelijke
verantwoordelijkheid
WEEK 2 De Jeugdwet in de praktijk
WEEK 3 Wet- en regelgeving Jeugdwet
WEEK 4 Thema’s in de Jeugdwet

Module 2

Creatief en breed leren denken

Leerdoelen

Je kunt de methodieken van creatief denken toepassen in jouw werk.

WEEK 5   De basis van creatief denken en hoe je het toepast in je werk
WEEK 6   Creatieve vaardigheden om anders te denken
WEEK 7   Denktechnieken voor nieuwe oplossingen
WEEK 8   Mindmappen als werktool om nieuwe kansen en verbindingen te zien

Live dag

Praktijk

Je krijgt een uitnodiging voor de verplichte live praktijkdag, waar je oefent met gesprekstechnieken en de stappen van creatief denken. Een waardevolle dag waar je heel veel leert en andere cursisten ontmoet!

Module 3

Een gedegen kennis van
algemene voorzieningen
en hoe je deze toepast

Leerdoelen

Je kent de doelgroepen in de Jeugdwet. Je weet wat sociale netwerkversterking is en kan dit toepassen. Je weet welke jeugdzorgvoorzieningen vrij toegankelijk zijn en voor welke een indicatie nodig is.

WEEK 9 Doelgroepen in de Jeugdwet
WEEK 10 Sociale Netwerkversterking
WEEK 11 Vrij toegankelijke voorzieningen
WEEK 12 Individuele voorzieningen

Module 4

Het geleerde toepassen
aan de hand van een
familiecasus

Leerdoelen

Je kent de praktijk van de Jeugdwet. Je kunt een melding afhandelen, een indicatie stellen en een zaak afsluiten. Je kunt samen met het gezin een gezinsplan schrijven en weet hoe je vervolgens de zorgcoördinatie moet uitvoeren samen met collega’s in de wijk. Je bent in staat om beschikkingen te schrijven. Je kent de waarden, normen en dilemma’s die je in de jeugdzorg kunt tegenkomen. Je kunt gesprekken voeren met cliënten en collega’s en daarbij reflecteren op je eigen handelen.

WEEK 13 Proces van aanmelden tot afsluiten
WEEK 14 Gezinsplan en zorgcoördinatie
WEEK 15 Maken van een beschikking
WEEK 16 Waarden, normen en dilemma’s

Bonusmateriaal

 

★Een gastcollege over eenzaamheid door Jeanette Rijks, erkend eenzaamheidsdeskundige.
★ Een complete uitleg over zelfredzaamheidmatrix
★Extra les over het keukentafelgesprek.

Wat is nu je volgende stap?

Ben je na het lezen van alle informatie op deze pagina enthousiast geworden en wil je een volgende stap zetten? Dan zijn dit je mogelijkheden:

Plan een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek

Onze studieadviseurs beantwoorden graag al je vragen.

of:

Meld je direct aan voor de online opleiding Consulent Jeugdzorg

Weet je genoeg en wil je je direct aanmelden? Dat kan! Je kunt je aanmelding en betaling direct online regelen via onze website.

of:

Wil je zowel leren over de Wet Jeugdhulp als de Wmo?

Die mogelijkheid hebben we ook. Doe dan mee  aan de opleiding Wmo en jeugdhulp

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Vraag een subsidie aan, laat je werkgever of het UWV betalen, of betaal in termijnen.

Lees meer over financieringsmogelijkheden

Geaccrediteerde opleiding

✔ NRTO keurmerk
✔ CRKBO registratie
✔ Stichting Kwaliteitsregister Jeugd 83.5 PE punten. Let op: Dit is NIET de basisregistratie voor SKJ! Neem daarvoor contact op met SKJ via www.skjeugd.nl.
✔ Registerplein 104 PE punten

Alle genoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Op deze online opleiding zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Voor online producten geldt een herroepingsrecht van 14 dagen, zolang de opleiding nog niet is gestart. WWZ Academie is lid van de NRTO Geschillencommissie