fbpx

Vandaag een blog van onze docente Yvon Steur. Zij verzorgt de live dagen voor onze opleiding Jeugdconsulent.
Daar gaat het vooral over: Wie ben jij en hoe sta je in je werk? Ook ga je tijdens zo’n live dag aan de slag met motiverende gesprekstechnieken.
Op vrijdag 1 oktober gaf Yvon weer een training tijdens een live dag in Amersfoort. Daarbij maakte ze het volgende mee.

“Vorige week mocht ik de live-dag voor de Jeugdopleiding verzorgen, die in het teken staat van gespreksvoering. Ik doe dit nu zo’n 5 jaar en elke keer weer ben ik verwachtingsvol hoe de dag zal verlopen. Want wat een groep meebrengt, is altijd anders. Als trainer werk je met wat zich aandient en, hoe goed voorbereid ook, dat weet je van tevoren nooit.

Dit keer brachten cursisten teleurstelling mee en wat moedeloosheid. Vol enthousiasme waren zij met de opleiding van start gegaan. Vanuit hun drijfveer te willen gaan werken met mensen, om iets voor een ander te kunnen betekenen. Maar in de zoektocht naar werk kwam daar een schaduw over te liggen. De ene afwijzing volgde op de andere en dat had zo zijn effect op de motivatie voor de opleiding.

Zij vonden op verschillende aspecten van hun verhaal, herkenning bij medecursisten. Dat gaf lucht, te weten dat zij niet alleen staan bij belemmeringen die je in het leven tegen kan komen. Hierbij stilstaan gaf ruimte om met elkaar aan het werk te gaan. Waardoor zij de dag konden afsluiten met wat zij van de dag meenamen naar huis; Dat zij zichzelf meebrengen in het contact met de cliënt en hervonden motivatie om ervoor te gaan.

In de ontmoeting start het leren. Daar wordt de kiem gezaaid om te willen veranderen, die met aandacht, voeding,  lucht en licht de ruimte krijgt om te kunnen groeien. En dat is precies wat het Sociaal Domein van ons vraagt. Dat we mensen bijstaan in hun zoektocht naar antwoorden op hun vragen. Je weet nooit wat zij meebrengen, maar wel dat jijzelf van invloed bent op hoe het proces verloopt. En dat begint met een goed gesprek.”