Voor het jubileum van WWZ Consultancy spraken we met Frank de Bont. Frank wordt dit jaar 50 en heeft de afgelopen tijd zijn eigen onderneming opgezet in het sociaal domein. We spraken met hem over zijn carrière, zijn mijlpalen, zijn grootste misser en zijn levenslessen.

Frank studeerde af op Commerciële Economie aan de Hogeschool Alkmaar. Tijdens zijn stageperiode belandde hij in Londen in de detailhandel. Na zijn studie nog in dienst en daarna vertrok hij op de bonnefooi naar Zuidoost-Azië voor zes maanden. Toen hij terugkwam, werd hij verkoopmanager en projectleider bij Albert Heijn.

“Ik vond dat best zwaar. Ik was op jonge leeftijd al lid van het managementteam en gaf leiding aan grote groepen mensen.”

Na zijn tijd bij Albert Heijn, ging Frank de financiële dienstverlening in. Dat heeft hij meer dan een decennium lang gedaan. Het leuke vond hij dat hij mensen aantoonbaar kon helpen met zijn werk. In 2010 werd het wel wat minder goed om in de financiële dienstverlening te werken vanwege de crisis. Frank vroeg zich af wat hij nu moest gaan doen. Hij kwam mensen uit de zorg tegen en dat veranderde veel voor hem.

“Ik zag hoe schrijnend de situatie was in de zorg. Ik dacht: Ik moet iets gaan doen met zorg.”

Frank is toen eerst een opleiding Wmo-Consulent gaan volgen. Hij raakte in gesprek met Anne Vrieze en die vroeg of het niet ook iets voor Frank was om verder te gaan met het jaarprogramma voor zorgondernemer aan de Zorgondernemer Academy.http://www.zorgondernemer.academy

Frank begon halverwege vorig jaar zijn eigen business. Hij combineert daarin zorg met zijn andere kwaliteit: financiën. Frank helpt met zijn onderneming mensen, die extra zorg nodig hebben én hun financiën op orde willen hebben. Op die manier zorgt hij ervoor dat zij niet achterblijven op de rest van de samenleving. Maar Frank zijn frustratie was nog niet over: hij wilde zich nog meer inzetten om de situatie in de zorgsector te verbeteren en ging de lokale politiek in Heerhugowaard in.

“De zorg inspireerde me de politiek in te gaan. Via de lokale partij HOP, waar ik lid van ben, kwam ik in contact met ouderenbonden. Wat ik daar hoorde, vond ik echt heel interessant. Nu weet ik nog beter wat er in de zorg gebeurt vanuit het perspectief van zorgbehoevenden.”

Als Frank terugdenkt aan de belangrijkste mijlpalen de afgelopen jaren, is hij trots dat hij ervoor heeft kunnen kiezen om zijn gevoel te volgen en zijn eigen onderneming te starten.

“Ik nam die stap gewoon. En op dit moment heb ik het gevoel dat ik daardoor ook steeds meer naar mezelf transformeer. Ik accepteer dingen meer zoals ze zijn.”

Frank vindt ook dat hij een grote misser heeft gemaakt: Vast blijven houden aan de dingen hoe ze zijn geregeld.

“Op dit moment leef ik meer van dag tot dag en dat bevalt me goed. Waarom heb ik zo lang “meegedaan” met het systeem?”

Als hij nu een bezoek zou kunnen brengen aan zijn jongere versie, had hij gezegd tegen hem dat hij meer naar zijn gevoel moet luisteren en gewoon dingen moet doen, dingen moet uitproberen en niet maar meegaan in de stroom en alle risico’s continue afwegen.

Sinds de omslag in zijn leven, is Frank een stuk gelukkiger. Hij staat erg positief in het leven en hij gelooft er ook in dat wanneer hij positief is, de wereld hem ook weer iets positiefs teruggeeft. Waar hij nu nog van droomt is volledige geestelijke onafhankelijkheid.

Een tip voor de lezer? “Durf te doen en kies voor jezelf. Wees niet bang om te doen wat je graag wilt.”

Na deze tip heeft Frank helaas geen tijd meer. Zijn yogales begint zo.