Mensen die er anders uitzien dan anderen, mensen die zich anders gedragen dan anderen en mensen met een bepaald verleden ervaren dat ze moeite hebben om zich te handhaven in de maatschappij. Zij krijgen een label en worden door de maatschappij in een hokje geduwd waarbij ze ervaren dat ze er moeilijk uit kunnen komen.

Dat moet anders, vindt Piet Broenland. Piet zet zich als ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving en detentie onvermoeibaar in voor preventie, vooral bij jongeren omdat hij die nog kan behoeden voor een leven in de criminaliteit. Op 7 juni om 19.30 biedt hij daarom samen met de WWZ Academie het kenniswebinar “Labels horen op potjes, niet op mensen!”. Via deze link kun je je inschrijven.

Wat is en betekent stigmatisering voor mensen? 

Onbewust stigmatiseren we allemaal. In het Engels is daar een mooie term voor: Unconsious bias. Onbewust vinden we iets van mensen, we hebben al snel een mening of een gevoel over hoe iemand eruit ziet of over hoe iemand zich gedraagt. Niet dat we het willen, maar het gebeurt gewoon. Als mensen willen we graag bij een groep horen en als iemand niet in die groep past, dan kan diegene worden uitgesloten, gediscrimineerd of negatief beoordeeld op basis van kenmerken of eigenschappen die worden gezien als afwijkend. Als we daaroverheen kunnen stappen, werkelijke interesse tonen en verbinden, dan kunnen we elkaar gelijkwaardig behandelen.

Stigmatisering kan namelijk een ernstige impact hebben op het leven en welzijn van mensen. Het kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen:

  1. Sociale uitsluiting
  2. Negatieve stereotypen en vooroordelen
  3. Beperkte kansen op het gebied van onderwijs, werk en andere aspecten van het dagelijks leven. Mensen die anders zijn kunnen worden onderschat of genegeerd bij sollicitaties, promoties of gelijke toegang tot diensten.
  4. Verminderd zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen
  5. Psychische en emotionele gevolgen, zoals angst, depressie, stress en PTSS.

Dat is iets wat we niet willen. Gelijkwaardigheid is een kernwaarde van de WWZ Academie. In de opleidingen van de WWZ Academie zijn de inclusieve samenleving en sociale en fysieke toegankelijkheid de rode draad door alles heen. Zie de mens zoals die is en zorg dat de wereld voor haar of hem toegankelijk wordt. Daarmee maak je mensen gelukkig!

Niet voor niets zijn we als WWZ Academie de beweging van Nieuwe Bezems gestart!