Impact maken, je hoort en leest het overal. Wat is dat dan precies, wat betekent impact maken? Wat mij betreft betekent het van betekenis zijn. Voor de mensen die je liefhebt, besteed aandacht aan hen, bied een luisterend oor en hulp waar nodig.

Als consulent in het sociaal domein, bijvoorbeeld als Wmo- of jeugdconsulent, maak je impact voor de inwoners van jouw gemeente. Je bent van betekenis als je hen daadwerkelijk en op korte termijn kunt ondersteunen met hun zorgvraag. Daarmee hebben zij de mogelijkheid om gelijkwaardig mee te doen in de samenleving en worden gelukkiger.

Dat betekent niet dat je iedereen maar alles moet geven wat men vraagt. In de eerste plaats bied je een echt en serieus luisterend oor, mensen willen hun verhaal kwijt. Daarna komt er ruimte in het gesprek voor andere dingen. Bespreek vervolgens samen met de zorgvragers en ook hun mantelzorgers wat op dit moment het bovenliggend probleem is en zorg dat dat op korte termijn wordt opgelost om erger te voorkomen. Dan zul je zien dat er meer ruimte komt in hun hoofd en gaan ze bijvoorbeeld beter voor hun gezin zorgen. Want ernstige stress zorgt voor bewustzijnsvernauwing.

Een voorbeeld wat ik bespreek in het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein:

Op school werd gesignaleerd dat de kinderen niet ontbeten hadden en hun kleren vuil waren. De school gaf het signaal af bij het jeugdteam. Na een goed gesprek bleek dat de ouders zo met hun financiële problemen bezig waren en daardoor met dreigende uithuiszetting, dat ze geen aandacht meer konden opbrengen voor hun kinderen. Het jeugdteam betrok vervolgens een budgetcoach uit het sociaal wijkteam erbij. Die ging aan de slag met de financiën. Daardoor kregen de ouders meer rust in hun hoofd en daarmee meer ruimte voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. Zo kon zwaardere jeugdhulp worden voorkomen.

Als je een voorziening moet afwijzen omdat het niet past binnen de verordening en beleidsregels, dan hebben mensen nog steeds een probleem dat opgelost moet worden. Laat hen dan niet los en zorg in samenwerking met je collega’s of andere organisaties dat er een oplossing komt voor het werkelijke probleem. Hier hoorde ik ook een mooi voorbeeld van:

Een man vraagt hulp bij het huishouden aan. De Wmo consulent voert een gesprek met hem. Het huis is keurig en hij ziet er zelf ook netjes uit. Eigenlijk is hij prima in staat om zelf zijn kleine appartement te onderhouden. Er blijkt iets anders aan de hand te zijn: Meneer heeft ernstige schulden en heeft geen idee hoe hij daaruit moet komen. De Wmo consulent kan hem daarmee niet helpen, maar schakelt een schuldhulpverlener in die meneer verder helpt met zijn financiële problemen.

Op deze manier maak je als consulent in het sociaal domein impact voor mensen, hoe groot of klein ook. Je bent van betekenis. Je maakt daarmee niet alleen de mensen blij voor wie je het doet, je wordt er zelf ook blij van!

Dat is wat je leert bij de WWZ Academie: Je leert niet alleen de wet- en regelgeving, je leert ook breed en creatief denken en verder te kijken dan je neus lang is zodat je mensen op de beste manier kunt ondersteunen!