Een vluchteling die binnenkomt in Nederland moet zich eerst aanmelden in een aanmeldcentrum. Het bekendste aanmeldcentrum is Ter Apel, maar ook zijn er aanmeldcentra op Schiphol en in Den Bosch en Zevenaar. Het hoeft niet zo te zijn dat mensen eerst in een aanmeldcentrum moeten verblijven, het kan zijn dat ze al ergens in een vluchtelingenopvang zijn of bij familie in Nederland. Na de aanmelding onderzoekt de IND of de vluchteling recht heeft op de vluchtelingenstatus. Na een kortere of (hele) lange tijd komt er een beslissing of de vluchteling in Nederland mag blijven als statushouder. Na dat besluit wordt gezocht naar een woning bij een gemeente.
Eenmaal in de gemeente start het inburgeringstraject. De consulent Inburgering voert als eerste de Brede Intake uit, waarbij de inburgeraar wordt gevraagd naar zijn persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden. Vervolgens start het inburgeringstraject dat uiteindelijk moet leiden naar de naturalisatie als Nederlander. Het traject omvat het leren van de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse maatschappij, de module Arbeidsmarkt en Participatie en de Participatieverklaring.
Als consulent begeleid jij de inburgeraar tijdens dit traject, dat niet altijd van een leien dakje gaat, want er gebeurt natuurlijk van alles in iemands leven en met zijn of haar gezin. Dus ook zul je van tijd tot tijd heel praktisch bezig zijn met huisvesting en het regelen van financiën en zorg. Al met al een hele mooie en interessante functie, waarbij je veel leert over andere culturen en gewoonten en echt mensen verder helpt in hun leven!
Vind jij dit ook een interessante functie? Schrijf je in voor de online opleiding Consulent Asielopvang en Inburgering of de Jaaropleiding Consulent Werk en Inkomen, Asielopvang en Inburgering!
Recente reacties