fbpx

Soms heb je van die gesprekken waar je helemaal blij van wordt. Dat had ik in een gesprek met een bureau dat in het oosten van het land werkt en nu ook in Noord-Holland. Nu eens een gesprek met twee dames die de twintig al voorbij waren, een verademing. Van wie je merkt dat ze al meer werkervaring en levenservaring hebben opgedaan en begrijpen waar je het over hebt. Dat in het sociale domein het roer echt om moet, in de geest van waar het echt om gaat: Zie de mens als geheel met zijn of haar familie, mantelzorgers en omgeving. Ze waren in voor mijn idee voor senior trainees bij gemeenten. Wat bedoelen we daarmee?

Bij trainees denk je al gauw aan jongeren die net van school af komen en die het vak nog moeten leren. Het kost behoorlijk wat tijd om ze goed in te werken en te zorgen dat ze de vereiste procedures volgen en een goed verslag en een goede brief maken. Senior trainees kunnen dat al, vanuit hun langjarige werkervaring in zorg en welzijn en bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Daarom is er voor hen minder inwerktijd nodig.

De WWZ Academie leidt vooral dames (en een paar heren) op tussen de 40 en 60 jaar, die op zoek zijn naar een baan of een andere baan. Ze hebben een bak aan werk- en levenservaring. Ze zijn gewend om te gaan met automatiseringssystemen en strakke procedures, want ze komen vaak uit de zorg. Daarnaast hebben we een kleine groep cursisten die het roer volledig omgooit. Zij komen van banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze dames zijn zo mogelijk nog meer gepokt en gemazeld in automatisering en strenge procedures, want waar is de interne controle groter dan bij banken?

Onze ervaring met de werkervaringsplaatsen bij de gemeenten Alkmaar en Hoorn is dat onze cursisten snel zijn ingewerkt, juist omdat ze al zoveel werkervaring hebben. Er is echt niet enorm veel begeleiding nodig. Ze zijn gewend om zelfstandig te werken. Wij roepen daarom alle gemeenten en bureaus op om te stoppen met de eis van gemeentelijke werkervaring en open te staan voor de frisse en creatieve blik van mensen uit andere beroepen. Zij zijn bij uitstek geschikt om u te helpen met de werkelijke transformatie van het sociale domein en de kijken naar praktische en eenvoudige oplossingen. Zodat u de broodnodige bezuinigingen kunt realiseren.