fbpx

Sporten en bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt om een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat mensen langer de activiteiten kunnen blijven doen die men graag doet. Eén van de manieren om te blijven bewegen is zo lang mogelijk blijven fietsen.

Er zijn diverse projecten en soorten fietsen die dit mogelijk maken. Op bijgaande websites lees je meer over:

Fietsmaatjes.nl is het landelijk platform voor alle lokale zelfstandige fietsmaatjes organisaties. Ze organiseren netwerkbijeenkomsten en zorgen voor deling van kennis tussen de lokale organisaties. Daarnaast ondersteunt Fietsmaatjes.NL het opzetten van nieuwe initiatieven door trainingen en advies.

Movisie heeft in samenwerking met fietsmaatjes.nl een handboek gemaakt, waardoor het concept makkelijk overdraagbaar is. Movisie heeft ook ondersteund bij het verrijken van de aanpak met bestaande wetenschappelijke inzichten over bijvoorbeeld eenzaamheid, positieve gezondheid en de werking van maatjesprojecten. ‘Je hoeft het wiel niet uit te vinden’, vertelt Wammes. ‘Er is een draaiboek, waarin van A tot Z beschreven staat welke stappen je als lokale organisatie moet doorlopen.’

Ikblijffietsen.nl. Deze website is een onderdeel van het project “Ik blijf fietsen”.
Dit project heeft twee doelen:
(1) laten zien hoe bestaande wetenschappelijke kennis relevant is voor zo’n alledaagse activiteit als fietsen, en
(2) fietsers helpen langer veilig te fietsen. Dit project wordt uitgevoerd door een groep gelijkgezinden, waaronder een cognitieve neurowetenschapper en een groep fietscoaches.

– De gemeente Kerkrade heeft op hun website goede tips staan over hoe mensen ondanks hun beperkingen toch kunnen blijven fietsen.