Vandaag is het Valentijnsdag. Wie was dat eigenlijk en waarom vieren we het? Daarvoor gaan we terug naar de Romeinse tijd. Keizer Claudius II vervolgde de christenen en liet hen ter dood brengen. Dat lot onderging ook de Romeinse priester Valentijn, die op 14 februari 269 werd onthoofd.

Volgens de legende kwam een jong stel bij hem met het verzoek hen te trouwen. De man was een heiden, de vrouw een christen. Hij vond dat het geloof de liefde niet in de weg moest staan en trouwde hen. Al gauw kwamen meer stelletjes bij hem met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen Valentijn voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. De keizer voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop.

Er is ook nog een andere legende, volgens Wikipedia: Een gevangenbewaarder kwam bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, dat lukte niet. Daarna ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en direct kon ze weer zien. Volgens de legende heeft de vader zich daarna bekeerd tot het christendom.

De moraal van dit verhaal is dat wij het allemaal fijn vinden om mensen gelukkig te maken. Als je een ander blij kunt maken dan word je zelf ook blij. Consulenten in het sociaal domein zijn vaak mensen die eraan willen bijdragen om mensen gelukkig te maken. Wil jij dat ook?