In een blog legt Susanne Stroetenga het verschil uit tussen budgetbeheer en beschermingsbewind.

Het verschil tussen budgetbeheer en beschermingsbewind zit onder andere in de vrijwilligheid.
Budgetbeheer is vrijwillig en een inwoner kan ieder moment stoppen. Budgetbeheer wordt vaak ingezet bij aanmeldingen schuldhulpverlening. Hierbij is deelname aan budgetbeheer vaak een vereiste voor een schuldhulpverleningstraject, om er zeker van te zijn dat alle lopende lasten worden betaald en er geen nieuwe schulden ontstaan.Bij beschermingsbewind is het aanvragen vrijwillig, maar het stopzetten moet via de kantonrechter.
Ook zijn er verschillen in de taken en verantwoordelijkheden die een budgetbeheerder of een bewindvoerder heeft.
Een budgetbeheerder betaalt facturen, kan geld reserveren voor bijvoorbeeld een jaarafrekening van de energie en staat inwoners te woord. Maar de inwoner blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiën. De inwoner moet alles rondom de inkomsten (toeslagen, kwijtscheldingen etc.) zelf regelen en zorgen dat de facturen bij de budgetbeheerder terechtkomen. Er worden geen speciale eisen gesteld aan de budgetbeheerder.
Bij beschermingsbewind neemt de bewindvoerder de financiële verantwoordelijkheid over van de inwoner. Een professioneel bewindvoerder moet voldoen aan de kwaliteitseisen van het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.
Budgetbeheer is geschikt voor inwoners die (tijdelijk) moeite hebben met het omgaan geld, maar wel verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun financiën. Het gaat om inwoners die in staat zijn om veel zaken zelf te regelen, zoals het aanvragen van regelingen. Dit zijn inwoners die zich, eventueel met wat hulp van hun omgeving, staande kunnen houden met betrekking tot inkomsten, toeslagen, belastingen en dergelijke.
Mensen onder beschermingsbewind hebben meer ondersteuning nodig en zijn (financieel) kwetsbaar.

Lees het hele blog op de site van Stimulansz.

Wil jij hier meer over weten? Volg dan een opleiding voor consulent in het sociale domein.