fbpx

Eenzaamheid kan leiden tot verschillende ernstige gezondheidsproblemen. Voorkomen dat mensen vereenzamen, en tijdig signaleren, is belangrijk. Hoe kunnen professionals, vrijwilligers en inwoners elkaar daarbij helpen? In de publicatie ‘Preventie van eenzaamheid. Bouwstenen voor beleid’ heeft Movisie op een rij gezet wat er bekend is over de preventie van eenzaamheid en welke veelbelovende manieren er zijn om aan preventie van eenzaamheid te werken.

“Verminderen van eenzaamheid is niet eenvoudig In de media wordt soms het beeld geschetst dat eenzaamheid gemakkelijk op te lossen is met bijvoorbeeld een ontmoetingsactiviteit. In de praktijk blijkt het echter niet eenvoudig om eenzaamheid te verminderen”.
In deze[1] publicatie staan zowel aanbevelingen voor het beleid als voor de professionals.

Wat kunnen sociale professionals en vrijwilligers doen om eenzaamheid te voorkomen?

  • Wees alert op ingrijpende gebeurtenissen in het leven van cliënten en bied daarbij passende zorg en ondersteuning.
  • Ondersteun en faciliteert cliënten en inwoners bij het realiseren en in stand houden van een divers sociaal netwerk. Sociale professionals kunnen mensen bijvoorbeeld helpen door hen te laten zien welke manieren er zijn om nieuwe contacten te maken en bestaande contacten te onderhouden. Sociale professionals kunnen ook trainingen, activiteiten of cursussen aanbieden die zijn gericht op het verbeteren van sociale vaardigheden, het zelfbeeld, zelfmanagement, het zelfvertrouwen en veerkracht. Dit stelt deelnemers in staat gemakkelijker betekenisvolle contacten aan te gaan en onderhouden.

 

[1] https://www.movisie.nl/artikel/voorkomen-levert-meeste-winst?utm_medium=email&utm_campaign=041018&utm_source=MovisieMail