In de podcast serie ‘En toen was ik mantelzorger’ praat EO-presentator Tom Herlaar met verschillende mantelzorgers. Wat doet het met je als iemand ineens afhankelijk van je wordt? In deze podcast serie hoor je 8 verhalen van één van deze onzichtbare helden.

Het zorgen stop niet als je in een verzorgingshuis woont
Lammert en Klazina wonen samen in een particulier verzorgingshuis. Klazina kreeg een hersenboelding toen ging het wonen thuis niet meer. Maar ook in het verzorgingshuis gaat de mantelzorg door.

Moeder maar ook mantelzorger
Judith is getrouwd en heeft drie kinderen. Haar middelste dochter Marie heeft een zeldzame aandoening waarbij de ontwikkeling op jonge leeftijd stil blijft staan. Judith en haar man dragen zorg voor hun dochter, maar zien zichzelf meer als ouder dan als mantelzorger.

Mantelzorger voor je moeder in de laatste levensfase
Linda was mantelzorger van haar moeder Afra. Haar moeder had de ziekte van Alzheimer en bracht haar laatste jaren door in een verzorgingstehuis. Samen met haar broers en zussen deelde Linda de zorg voor haar moeder.

Mantelzorger hoe herstel je van een burn-out
Roelie draagt zorg voor haar man, twee zonen, zus en ouders. Naast haar mantelzorgtaken heeft ze ook een fulltime baan. Een aantal jaar geleden ging het mis toen ze een burn-out kreeg. Roelie vertelt hoe ze hier weer bovenop kwam en welke lessen ze getrokken heeft.

Afbouwen van mantelzorgtaken
Ria is moeder en mantelzorger van haar dochter Karina. Karina is gezond geboren, maar kreeg na vier weken een waterhoofd. In de loop der jaren heeft ze daardoor een forse hersenbeschadiging opgelopen. Ria wil op termijn haar mantelzorgtaken afbouwen, maar vindt het lastig om de zorg uit handen te geven.

Als mantelzorger je ouders in huis nemen
Anne vertelt over de mantelzorg die ze aan haar vader Theo verleent. Heel zijn leven heeft hij al psychische problemen en dat heeft het leven van Anne behoorlijk getekend. In 2017 werd de moeder van Anne ernstig ziek en koos zij ervoor om haar ouders in huis te nemen.

Waarom is het zo moeilijk om hulp te vragen?
Lia is bijna tien jaar mantelzorger voor haar man Rien. Sinds hij een beroerte heeft gehad is hij fysiek beperkt. Lia vindt het moeilijk om de zorg voor hem te delen. Haar ervaring is dat de omgeving geen idee heeft van wat de mantelzorg inhoudt, waardoor de drempel om hulp in te roepen heel hoog is.

Mantelzorg in een gezin met kinderen
Marieke is mantelzorger voor haar man, die in 2013 een herseninfarct kreeg. Beiden waren toen eind dertig. Een jong gezin met een groot drama, want door dit infarct is haar man nu heel beperkt. Ze hebben 2 tieners in huis, maar Marieke wil haar kinderen eigenlijk niet belasten met de zorg voor hun vader.

Wil jij hier meer over weten? Volg dan een opleiding voor consulent in het sociale domein.