fbpx

Sinds 1 januari 2015 is de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor het trekkingsrecht PGB voor budgethouders. Trekkingsrecht betekent dat budgethouders niet hun eigen budget uitbetalen, maar dat de SVB dat voor hen doet. Dat dit de eerste twee jaar niet vlekkeloos is verlopen is algemeen bekend. Inmiddels loopt het beter. Toch waren volgens de budgethouders en het ministerie van VWS nog verbeteringen nodig, vooral om de budgethouders meer eigen regie te geven en ook om te gaan werken met de techniek van deze tijd.

De vereniging van budgethouders Per Saldo heeft nu samen met zorgkantoor DSW het PGB portaal  ontwikkeld, waarmee budgethouders en zorgverleners voortaan hun eigen gegevens en overeenkomsten kunnen beheren. Deze kunnen volledig elektronisch worden ingevuld, waardoor de formulieren niet meer handmatig hoeven te worden ingevuld en geüpload. Dat scheelt een hoop gedoe.

De gemeente Westland heeft dit portaal samen met de Westlandse budgethouders in juni in gebruik genomen. Budgethouders, zorgverleners, zorgkantoren, gemeenten en de SVB werken voortaan allemaal in hetzelfde portaal. Deze partijen kunnen alleen die gegevens bekijken die zij zelf nodig hebben. Als het allemaal goed loopt in de gemeente Westland wordt het PGB portaal verder in het land uitgerold en zal iedere budgethouder hiermee kunnen gaan werken.