Movisie bezocht vier lokale initiatieven en beschreef deze voor het meerjarige project Wij in de Wijk. Samen met Cinedoc maakte Movisie de afgelopen maanden korte videofilms over vier deze initiatieven, die anderen kunnen inspireren om te werken aan meer samenhang in wijken en buurten.

Choku Gym in Zaandam. In de wijk Poelenburg is meer dan een gewone sportschool in de wijk. speelt armoede een grote rol en is het perspectief van kinderen en jongeren, veelal met een migratieachtergrond, niet zo goed. Gelukkig is er de karateschool Choku Gym. Oprichter Nikolov, oprichter traint en helpt kinderen en hun familie en dat gaat verder dan sporten alleen.

Bij Polka in Den Haag vinden Poolse vrouwen kracht bij elkaar. De Haagse Stichting Polka steunt hen bij hun integratieproces. Ze biedt hun een gastvrije plek, waar vrouwen steun en kracht vinden bij elkaar en stimuleert ze in hun ontwikkeling, zodat ze vervolgens makkelijker de weg vinden in de samenleving.

De Oude Bieb in Groningen is een sociale huiskamer met een inpandige kringloopwinkel in de Groningse wijk Lewenborg. Relatief veel inwoners van deze groene wijk moeten langdurig met weinig geld rondkomen. Activiteiten of uitjes buitenshuis zijn al snel te duur. De Oude Bieb biedt hun een plek waar ze zich thuis voelen en waar geld geen rol speelt. Alle activiteiten zijn gratis. Ook de koffie en thee aan de centrale koffietafel: de plek om ervaringen uit te wisselen, waar wordt gelachen en ideeën voor activiteiten spontaan ontstaan. En waar bezoekers volop de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Kenhem in Ede is een vinex wijk. Volgens de cijfers is dit een financieel een zelfredzame wijk.  De keerzijde is echter dat het gevaar van sociale armoede er op de loer ligt. Mensen delen hun simpele klusvraag niet makkelijk met buurtgenoten, laat staan hun persoonlijke tegenslag. Hoe creëer je in zo’n wijk een wijgevoel en hoe maak je een nieuwbouwbuurt tot een plek waar mensen samen optrekken?

Lees meer over deze projecten en bekijk de video’s.

Wil jij hier meer over weten? Volg dan een opleiding voor consulent in het sociale domein.