fbpx

“Ik wil graag aan de slag als Wmo consulent en ik heb HBO niveau”. Dat horen we vaak van klanten. Ze gaan dan in gesprek met Helene Henckens of Venhar Payas, onze studieadviseurs. Als Helene en Venhar doorvragen, dan blijkt nogal eens dat de kandidaat een MBO opleiding heeft, aangevuld met verschillende cursussen. Of hij of zij vervult een functie op HBO niveau, die best wel relevant is voor het beroep van Wmo consulent. Het is jammer dat gemeenten en detacheringsbureaus dan toch niet vinden dat het HBO niveau is, het blijkt niet uit je diploma’s. Wat kun je dan doen?

Natuurlijk, het komt best wel voor dat mensen met een MBO niveau en veel werkervaring aan de slag gaan als Wmo consulent. Daar is onze oud-cursist Richard een goed voorbeeld van. Met een achtergrond in de logistiek op Schiphol ging hij vrijwilligerswerk doen bij een sociaal wijkteam in Zaanstad. Daar zag men al snel zijn empathische houding naar cliënten en hij werd gevraagd om Wmo begeleider te worden bij het gebiedsteam Amsterdam Oost. Daar werkt hij nog steeds tot volle tevredenheid.

Alleen, als een gemeente of detacheringsbureau in eerste instantie je CV ziet, dan zullen ze in zo’n geval snel zeggen dat het profiel niet past en word je terzijde geschoven. Het is dus belangrijk dat je echt kunt laten zien dat je dat HBO niveau hebt en dat je in staat bent om aan de slag te gaan als Wmo consulent, jeugdconsulent of consulent in een sociaal wijkteam. Dat kan met een EVC procedure via bijvoorbeeld het EVC Centrum Nederland: Je gaat dan een portfolio maken met al je werkervaring, cursussen en opleidingen en daar komt dan een Ervaringscertificaat uit dat je kunt verwerken in je CV en kunt tonen aan werkgevers. Tegelijkertijd volg je dan één van onze opleidingen en die verwerk je ook weer in je CV en je portfolio.

Gaat dit je niet lukken of wil je het EVC traject niet in, dan zijn er best wel MBO functies in het sociale domein. Er zijn gemeenten die MBO-ers hebben in frontoffice functies en die de eerste vragen afvangen, waarna je die verwijst naar de backoffice. Als MBO-er kun je ook werken in informatiefuncties in zorginstellingen. Dan geef je alle benodigde informatie aan cliënten waarmee die dan weer verder kunnen. Of denk eens aan het werk van een mantelzorgondersteuner of een patiëntencoach. Daarmee sta je naast de cliënt, je gaat mee naar instanties, naar het ziekenhuis of helpt hem of haar met de regelgeving. De basis daarvoor krijg je in onze opleiding Callcentre/Klantenservice sociaal domein. En weet je wat zo leuk is? We hebben al een aantal keren meegemaakt dat iemand het zo goed deed met de telefonische en mondelinge gespreksvoering, dat we die uiteindelijk heel geschikt vonden om toch de opleiding Wmo consulent te volgen. Met de opleiding Callcentre/Klantenservice sociaal domein leg je daarmee een goede basis.

Maar ook met de kennis die je opdoet in de opleidingen Wmo consulent, jeugdconsulent of consulent sociaal domein hoef je je niet vast te pinnen op het werk van bijvoorbeeld een Wmo consulent. Er is zoveel meer te doen met die kennis! Zo heeft Frank zijn kennis van verzekeringen gecombineerd met Wmo kennis en werkt nu als zelfstandig financieel adviseur van ouderen en zzp-ers. Kortom, je kunt alle kanten op met een MBO niveau!