De mooie verhalen van cursisten blijven binnenkomen! Vandaag wil ik je voorstellen aan Artie Singh. Artie heeft bij de WWZ Academie de opleiding Wmo consulent gedaan en is in mei 2021 afgestudeerd. Zij belde ons met een vraag en in dat gesprek vertelde ze dat ze inmiddels in haar werk terecht is gekomen waar ze altijd al wilde zijn: Wmo consulent bij de gemeente Leiden. Natuurlijk hebben we contact met haar opgenomen met de vraag of ze haar verhaal wilde vertellen. Wij zijn heel blij deze enthousiaste jonge vrouw aan jullie voor te kunnen stellen!

Artie heeft 14 jaar bij een bank gewerkt. Tijdens de tweede reorganisatie stond ze op een kruispunt: “Wordt het nu tijd om naar ander werk te gaan zoeken of blijf ik hier?” Ze had veel zelfstandigheid en vrijheid in haar werk en haar collega’s waren als familie met wie ze veel lief en leed had meegemaakt. Toch besloot ze dat het tijd was verder te gaan. Ze had iedere dag 3 uur reistijd met het openbaar vervoer en nog drie jonge kinderen thuis, dat was wel pittig. Na haar besluit zat ze twee maanden thuis en dacht na wat ze verder wilde. In haar kindertijd kwam ze veel langs het gemeentehuis van Leiderdorp en dacht dan bij zichzelf: “Hier wil ik later werken als ik groot ben!”. Tijdens haar werk bij de bank had ze soms open sollicitaties gestuurd, maar was er niet echt op gefocust. Dus nu bedacht ze: “Ik ga voor een baan bij de gemeente!”

Aan het werk bij de gemeente
Artie solliciteerde veel op banen bij de gemeente en werd steeds afgewezen. Ze heeft toen een mail gestuurd naar de HR-medewerker die haar steeds afwees. Ze vroeg haar: “Heb je tips voor mij zodat ik wel aangenomen word?” De HR-medewerker antwoordde: “Je reageert op vacatures waar heel veel mensen op reageren”. Artie besloot toch door te gaan met solliciteren bij gemeenten. Toen ze zou gaan starten met een opleiding voor manager Klant Contact Centrum kreeg ze de kans om klantadviseur te worden in Lisse voor het samenwerkingsverband van Lisse, Teylingen en Hillegom. Dit was eigenlijk een flex vacature voor een grote afdeling maar uiteindelijk was ze er continu aan het werk omdat er vaak mensen vrij waren. Dit heeft ze een half jaar gedaan. Daarna kon ze bij de gemeente Leiderdorp werken als vervanger voor het zwangerschapsverlof van het team RO als administratief ondersteuner. Ook dat heeft ze een half jaar gedaan. Aan het einde van de contracttermijn vroeg ze daar: “Hebben jullie nog wat passends voor mij?” Inmiddels kon ze bij de gemeente Leiden bij de griffie gaan werken. Ze heeft daar bijna twee jaar gewerkt als griffie-ondersteuner voor de gemeenteraad. Dat was best wel pittig, er lag eigenlijk teveel werk. Ze werkte vaak ’s avonds door omdat er nog veel werk lag. Artie is iemand die graag dingen af wil hebben en wil zorgen dat het goed loopt. Ze werkte daar officieel 28 uur per week maar meestal meer en er werd niet veel aan gedaan.

Wat is nu mijn missie in het leven?
Artie staat positief in het leven, maar raakte haar energie kwijt in deze baan. Ze bedacht: “Zo kan het niet langer, ik zoek verder. En wat is nu mijn missie in het leven?” Via de gemeente Leiden kreeg ze een coach, die gaf haar wat opdrachten. Daaruit bleek dat ze graag mensen wil helpen en goed is in financiën. De HR-loopbaanadviseur in Leiden vroeg haar: “Alles klopt, maar wat doe je in godsnaam bij de griffie? Wat bij jou past is een functie als klantmanager of Wmo consulent”. Artie had over deze functies geen goede verhalen gehoord, zoals lange procedures. Toch ging ze ermee aan de slag.

De opleiding bij de WWZ Academie
Artie ging op zoek naar een opleiding. Ze had geen zin en ook geen tijd om een fulltime opleiding te gaan doen. In haar zoektocht kwam ze de WWZ Academie tegen en bedacht dat de online opleiding Wmo consulent goed zou kunnen passen. Bij de start was ze blij dat ze veel positieve dingen in de leerstof hoorde en las en kreeg gevoel voor het vak van Wmo consulent.

Bij de eerste les van de online opleiding Wmo consulent werd Artie getriggerd door het filmpje See Me op de introductiepagina. Het trof haar hoe iemand zijn leven voorbij ziet gaan en dan in een verpleeghuis komt waar de zorgverleners alleen die mopperende oude man zien. De live dag met gesprekstechnieken vond ze heel leerzaam. Er zaten mensen met werkervaring, waar ze veel tips van mee kreeg om dingen aan te pakken. Vanwege de coronatijd was de workshop Creatief Denken online. Ook die sessie vond ze heel leerzaam en ze kreeg veel tips van docente Britta Lassen.

Tijdens een pittige privé tijd kwam haar leidinggevende bij de griffie met nog een opleiding voor de griffie waar ze eigenlijk niet zo enthousiast over was. Omdat hij zo aandrong heeft ze toch ook die opleiding erbij gedaan. Het was heel pittig, twee opleidingen naast elkaar. In mei 2021 is ze geslaagd voor beide opleidingen.

Op zoek naar een baan als Wmo consulent
Na de opleiding Wmo consulent ging Artie op zoek naar een baan. Ze werd vaak afgewezen omdat men vond dat ze geen relevante ervaring had. Toch ging ze door met solliciteren en kreeg een mooie kans om bij de gemeente Hellevoetsluis te gaan werken als Wmo ondersteuner. Het was een uur rijden, ze vertrok om 6.00 en startte om 7.00 met de werkdag. Gelukkig waren de kinderen ondertussen in de puberleeftijd, zij kunnen nu zelf meer.

Artie heeft een drukke agenda, want naast haar werk is zij vrijwilliger in een verpleeghuis in Leiderdorp op vrijdag. Zij helpt daar met de warme maaltijden. Vanuit haar geloof vindt ze het belangrijk om haar naaste te helpen. Ze heeft daar leren omgaan met verschillende situaties en is nu in staat om het positief te maken en grenzen te stellen als ze heftige situaties tegenkomt. Ook doet ze vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen en is ze hoofd van de KWF Kankerbestrijding in haar wijk waarmee ze de collecte coördineert. De combinatie van betaald en vrijwilligerswerk heeft ze nodig om in balans te blijven.

Eindelijk op haar plek
Bij de gemeente Hellevoetsluis heeft Artie vier maanden gewerkt. In december solliciteerde ze bij de gemeente Leiden Wmo naar de functie van Wmo consulent backoffice. Ze kreeg daar een pittig maar warm sollicitatiegesprek met onder andere de coördinator van de afdeling waar ze daarna contact mee hield. De coördinator belde op Oudjaar, helaas met een afwijzing. Een interne kandidaat had voorrang, maar de coördinator zag haar wel zitten bij de groep. Ze verontschuldigde zich een paar keer voor de afwijzing en Artie had er gemengde gevoelens over, ze baalde er wel van. Half januari belde de coördinator haar dat er toch meer uren beschikbaar waren gekomen. “Ben je geïnteresseerd?” vroeg ze, “het zijn wel minder uren dan je wilde. Kun je per 1 maart beginnen?” Binnen een uur mailde Artie haar terug dat ze zelfs al per 1 februari kon beginnen. Ze was bij het detacheringsbureau waar ze voor werkte nagegaan of dat kon en had zelfs nog niet eens haar salarisgesprek gehad bij de gemeente Leiden! Bij de gemeente Hellevoetsluis vonden ze het wel jammer omdat haar contract daar net verlengd was, maar voor Artie bleef de reistijd naar Hellevoetsluis te lang. “Want stel dat er thuis wat is, dan ben ik graag dichtbij”.

Artie is blij dat ze nu mooie eerste stappen heeft kunnen zetten in de wereld van de Wmo. Ze werkt nu op 20 minuten fietsen van haar huis. Ze vindt het een geluk dat ze wordt ingewerkt door een lieve rustige vrouw die goed kan uitleggen. Artie is blij dat haar wens nu is uitgekomen en dat ze op haar plek zit! Ze vindt het fijn dat ze mensen kan ondersteunen om langer thuis te blijven wonen. En Artie blijft zich bijscholen: Ze doet nu een opleiding voor budgetcoach, dat komt zowel op het werk als privé van pas.

Tips van Artie: 

  1. Geloof in je dromen en zet door!
    Toen Artie twee maanden thuis was kreeg ze een WW uitkering en deed daar een sollicitatietraining en een test. Terwijl ze bezig was met de opleiding voor KCC manager zei haar coach tegen haar: “Ach, als het allemaal niet lukt kun je nog altijd schoonmaker worden”. Dit vond ze heel demotiverend: “Als je niet sterk in je schoenen staat, kun je iemand daarmee kapot maken”. Ze wilde er nog op reageren, maar zij gelooft in: Wie goed doet, goed ontmoet. Toen ze haar werkcoach tegenkwam bij  de voetbalvereniging van haar zoons was ze er heel trots op dat ze kon vertellen dat ze bij de gemeente Leiderdorp werkte.Als je gelooft in je dromen, dan zet je door. Focus op wat je wilt dan komt het goed! Doe onderzoek, maak een plan, onderneem stappen en ga ervoor! Vooral: Laat je niet tegenhouden door anderen. Bij een van haar banen had men gezegd, dat als ze zelf ontslag zou nemen dat het tegen je zou gaan werken. Echter niets bleek minder waar, de week erop had ze al weer werk.
  1. Onderhandel voor wat je waard bent
    Toen Artie had opgezegd bij de gemeente Hellevoetsluis had ze haar salarisgesprek nog niet gehad en ging ervan uit dat het wel goed zou komen. Dat gebeurde inderdaad, ze krijgt nu meer salaris, twee schalen hoger dan ze had verwacht. Ze kreeg het nu in de schoot geworpen, maar had er anders over onderhandeld. Dat kan ze goed, want ze heeft vroeger op de markt gestaan.