Het stimuleringsfonds Volkshuisvesting biedt verschillende leningen aan op woningen toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld de “Blijverslening” of de “Verzilverlening”. Hiermee kunnen mensen bijvoorbeeld een slaapkamer en een badkamer op de begane grond realiseren.

107 gemeenten hebben al afspraken hierover gemaakt. Op de website van SNV kunnen mensen opzoeken of dat in hun gemeenten ook het geval is.

Behalve het stimuleringsfonds Volkshuisvesting zijn er ook banken waarbij mogelijkheden zijn voor een zogenaamde “opeet hypotheek”.

Ook mensen in een huurwoning kunnen binnenshuis aanpassingen doen zonder dat ze daar toestemming van de woningeigenaar voor nodig hebben, bijvoorbeeld het aanbrengen van een tweede trapleuning. Voor veranderingen aan de buitenkant van de woning of voor veranderingen aan de binnenkant die niet ‘zonder noemenswaardige kosten’ ongedaan gemaakt kunnen worden heeft de huurder wel altijd schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Lees hier het artikel ‘hoe regel ik de aanpassing van een huurwoning.’

Wordt een woning aangepast vanuit de Wmo dan is toestemming van de woningeigenaar niet nodig. De eigenaar moet wel gehoord worden. Lees hier het artikel voor meer informatie.