fbpx

Wmo en het sociale netwerk
Het sociale netwerk stond in 2014 volop in de belangstelling. De nieuwe, uitgebreide Wmo kwam eraan en gemeenten kregen er nieuwe zorgtaken bij. Aandacht voor het sociale netwerk paste helemaal in dat straatje met keukentafelgesprek-vragen als: Wat kunt u nog zelf? Wat kan uw partner doen? Wat kan uw familie oppakken? En wat kunnen uw buren voor u regelen? Een sociaal netwerk leek vooral handig voor zorg en ondersteuning.

Sociaal netwerk meer dan de oplossing voor zorgvragen
Het sociale netwerk wordt nog altijd gezien als een mogelijkheid voor substitutie van formele zorg. Maar het sociale netwerk heeft een eigen waarde en die gaat veel verder dan vervanging van formele zorg. Het sociale netwerk gaat over al je sociale relaties met de mensen om je heen en natuurlijk gaat dat netwerk over zorg. Het gaat ook over er zijn en omkijken naar elkaar, elkaar helpen en steunen als iemand het lastig heeft. En samen zijn en samen leuke dingen doen en ondernemen. Die sociale rollen zorgen voor betekenisvolle sociale relaties met anderen.

Aan de slag met het sociale netwerk
Het is een valkuil om je te beperken tot het in kaart brengen van het netwerk. Kijk juist samen met iemand waar ontmoetingen mogelijk zijn en waar iemand actief kan zijn. En draai het ook eens om: kijk wat iemand zelf kan betekenen voor een ander. Waar ligt iemands talent en kracht? Ga daar naar op zoek, in plaats van direct een maatje of vrijwilliger voor iemand te zoeken. Denk ook eens aan het herstellen van oude verwaterde contacten. Het gaat niet om de kwantiteit van het netwerk, want een nieuw contact kan al een wereld van verschil maken voor iemand. Realiseer je wel dat dit niet 1-2-3 voor elkaar is, want relaties opbouwen en onderhouden kost tijd en aandacht.

Goed leven is minder zorg vragen
En misschien is er dan uiteindelijk toch nog een connectie met professionele zorg. Als mensen een beter leven ervaren, gelukkiger zijn en meer mensen om zich heen hebben, dan kan het zo maar eens zijn dat de vraag naar zorg minder wordt en dat mensen dingen zelf oplossen met steun van de anderen om hen heen. Wie weet?

In het artikel van Movisie lees je meer over sociale netwerken.