fbpx

Als professionals en naasten spreken over de zorg voor iemand met dementie, gaat dat gesprek vaak over het hoofd van de persoon met dementie heen. ‘Terwijl het juist gaat om de verbinding met de waarden en de voorkeuren van de cliënt’, zegt Annelies Kooiman van Movisie. Zij ontwikkelde met een team van experts een toolbox om het gesprek met mensen met dementie te voeren. ‘Vanuit de behoeften en mogelijkheden denken, kan een zoveel rijkere beslissing opleveren.’

“Samen beslissen” heet de toolbox voor professionals om mensen met dementie – en hun naasten – te helpen keuzes te maken en beslissingen te nemen die bij hen passen. Want het gesprek met mensen die in meerdere of mindere mate de weg kwijt zijn is niet altijd gemakkelijk. ‘Iedereen heeft de neiging deze mensen te helpen en te ondersteunen. Dan neem je het eigenlijk van de cliënt over’, zegt Annelies Kooiman. Ze is expert bij Movisie en initiatiefnemer van het team dat de toolbox samenstelde voor professionals, met tips en materiaal om samen met cliënten met dementie en hun naasten besluiten te nemen over zorg en leven.

De toolbox is bedoeld als handvat voor casemanagers dementie, wijkverpleegkundigen en sociaal professionals die werken met mensen met dementie. Het team van experts heeft alle tools voor communicatie met mensen met dementie gebundeld en verschillende methodieken en instrumenten ontwikkeld om het gesprek aan te gaan met cliënten in verschillende fases van dementie.