In de reacties op onze Facebook advertenties lezen we vaak dat mensen een bepaald beeld hebben van het beroep Wmo consulent. De consulenten zouden bureaucratisch zijn, niet aardig zijn in het gesprek en niet leveren wat nodig is. Toegegeven, de ervaringen zijn inderdaad niet altijd even positief. Dat is nu net de reden dat wij de WWZ Academie in 2014 hebben opgericht! We wilden het anders doen, want we vinden het nodig dat Wmo consulenten breed en creatief leren kijken en denken, waarbij het geluk van de cliënten voorop staat.

Onze oprichter Anne Vrieze ging erover nadenken hoe het beter zou kunnen. Ze kwam tot de conclusie, dat als je werkelijk de vraag achter de vraag wil achterhalen tijdens het keukentafelgesprek, je eerst moet leren om out of the box te denken. Ga samen met de cliënt brainstormen over zijn of haar vraag en de mogelijkheden. Als je aan je cliënt vraagt: “Waar wordt u nou eigenlijk gelukkig van?” Dan zul je zien dat er verrassende antwoorden komen die niets te maken hoeven te hebben met individuele voorzieningen.

Zoals de consulent die een huisbezoek aflegde bij een hoog bejaard echtpaar. De vraag was een vervoersvoorziening om naar een restaurant te kunnen. Het echtpaar was zelf niet meer in staat om auto te rijden. Maar waar ging het nu eigenlijk om? Ze wilden graag weer eens een driegangendiner eten aan een mooi gedekte tafel, daar zouden zij gelukkig van worden. De consulent regelde toen een thuiskok, die de tafel mooi dekte en een heerlijk diner klaar maakte, met alles erop en eraan. Ze waren er zo blij mee! En natuurlijk hebben ze het diner zelf betaald want dat hadden ze in een restaurant ook gedaan. Zo help je niet alleen mensen beter, maar het scheelt de gemeente ook nog eens de kosten van een indicatiestelling, de kosten van de vervoersvoorziening en ook het gedoe rondom de vervoersvoorziening, want de taxi’s rijden vaak niet op tijd.

Wil je meer lezen over onze visie? Ga naar de webshop voor het boek Gezond Verstand in het sociale domein en neem meteen het card deck met de Leukste vragen voor het keukentafelgesprek mee!