fbpx

Vanaf 1 maart 2022 is de regeling STAP-budget in werking gegaan. Hiermee kan iedereen met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt maximaal € 1.000 aanvragen voor opleiding. Dat kan iedere twee maanden. Er is een beperkt budget van de overheid beschikbaar terwijl het een gekkenhuis is geworden op de opleidingenmarkt. Ik vraag me af of deze regeling nu echt voordelen heeft voor alle partijen. Het gaat om:

De mensen die een opleiding zoeken
Mensen die een opleiding zoeken worden vaak teleurgesteld vanwege de beperkte tijd om het STAP budget aan te vragen. Op 1 juli en 1 september was het budget al binnen 2 ½ uur op. In september regende het klachten op LinkedIn, vooral omdat het systeem tussentijds een kwartier plat lag en het daarna niet meer uitmaakte hoe laat je had ingelogd.

De opleiders
Iedere twee maanden komen nieuwe opleiders in het STAP-register. Vanaf juni kwamen er steeds meer opleiders met z.g. “gratis” opleidingen die € 1.000 of minder kostten. Grif werd gebruik gemaakt van deze aanbiedingen. De teleurstelling bij kandidaten was groot als zij het STAP-budget niet kregen. Die opleiders zagen toch hun omzet sterk omhoog gaan omdat zij klanten kregen die ze voorheen niet hadden. Bij de opleiders die hun normale prijzen, hoger dan € 1.000, vasthielden verminderde de omzet juist.

De uitvoeringspartijen
Terwijl de scholingsaftrek in het verleden heel simpel mee ging in de aangifte inkomstenbelasting is er nu een enorm uitvoeringsapparaat opgetuigd. Het STAP-register is gemaakt door een softwareleverancier en wordt beheerd door DUO. Het UWV doet de beoordeling op het recht op subsidie en de vaststelling achteraf en verzorgt ook de orderafhandeling. Hiervoor is een apart financieel systeem ontwikkeld voor de facturering.
Omdat het systeem niet vlekkeloos is kijken medewerkers van het UWV steekproefgewijs aanmeldingen na of die rechtmatig zijn. Dat voorkomt geen fraude maar kost veel tijd, zo hebben wij ervaren.

Werkgevers
Dit jaar mogen werkgevers nog hun medewerkers het STAP-budget laten aanvragen waarmee ze dus kunnen bezuinigen op hun opleidingsbudget. Volgend jaar moeten zij verplichte opleidingen kosteloos aanbieden. Ik denk dat dat niet zal voorkomen dat zij toch hun medewerkers zullen vragen om het STAP budget aan te vragen. Want je vraagt het budget aan met je eigen DigiD. Opleiders zullen geen bezwaar hebben als werkgevers het restant betalen omdat de consumentenmarkt dankzij het STAP budget voor veel opleiders minder interessant is geworden.

Conclusie
Vanwege de manier van aanvragen is het de vraag in hoeverre Nederland zich echt zal ontwikkelen dankzij het STAP-budget. Mensen die het herhaaldelijk niet lukt het budget te verkrijgen zullen op gegeven moment opgeven. Juist degenen die minder digitaal vaardig zijn.
Opleiders met duurdere opleidingen zien hun omzet dalen en zullen moeten inkrimpen of stoppen. Als je geen STAP budget kunt aanbieden dan gaan kandidaten een deur verder.
Met het weren van werkgevers ontstaat ruimte voor particulieren die een opleiding juist hard nodig hebben.

Tot slot pleit ik voor een onderzoek naar de uitvoeringskosten die volgens mij nu veel hoger zijn dan toen de Belastingdienst de scholingsaftrek nog meenam bij de aangifte inkomstenbelasting.