Al vanaf 1994 ben ik, eerst als beleidsadviseur Welzijn, betrokken bij het sociale domein en ik zie bij de zorgvragers geen veranderingen in hun problemen. Er is nog steeds niet dat duidelijke ene loket waar zowel de zorgvragers als hun mantelzorgers met hun vragen naartoe kunnen. Ze worden nog altijd van de ene instantie naar de andere gestuurd, waar ze vervolgens terechtkomen op lange wachtlijsten omdat er te weinig personeel is om de aanvragen af te handelen. Vervolgens komen ze op een wachtlijst van een zorginstelling waar te weinig personeel is. Gemeenten willen meer geld, evenals de zorginstellingen waarbij de jeugdhulp nog het meest in beeld is.

Is meer geld echt de oplossing waar het gaat om menselijk geluk? Wat ons betreft gaat het erom dat je de zorgvraag echt zorgvuldig onderzoekt, SAMEN met de zorgvragers en hun mantelzorgers. Dat je SAMEN met hen een passende oplossing vindt. Wat is het echte gewenste resultaat? Ieder mens wil mee kunnen doen in de maatschappij zonder hindernissen. Zorg dat iedereen, ook mensen in een rolstoel en kleine mensen, bij de deurbel kan. Zorg dat de openbare ruimte toegankelijk is voor iedereen, evenals restaurants en winkels. Maak in woningen standaard een draaicirkel voor rolstoelen. Kijk bij een multiprobleemgezin met opvoedproblemen eerst naar de financiële situatie voordat je de kinderen uit huis plaatst. Zorg dat die worden opgelost zodat de ouders meer ruimte in hun hoofd krijgen. En als er rommel is in huis, zorg dan eerst dat die wordt opgeruimd. Luister allereerst goed naar de ouders en werk met hen samen. Een (hele dure) uithuisplaatsing maakt niemand gelukkig. En zo kunnen we nog even doorgaan. Ik denk dat je veel geld kunt besparen door echt te luisteren naar mensen en je gezond verstand te gebruiken bij het vinden van oplossingen. De oplossingen die door zorgvragers en mantelzorgers zelf worden aangedragen kunnen weleens heel verrassend en goedkoop zijn! Zo wordt de zorg goedkoper en maak je meer mensen blij!

Gezond verstand in het sociale domein
Binnenkort komt het boek “Gezond verstand in het sociale domein” uit. Daarin beschrijf ik de geschiedenis van 25 jaar ontwikkelingen in het sociale domein en wat er al dan niet is veranderd. Ook geef ik daarin tips voor gemeenten en zorginstellingen hoe het anders, beter en goedkoper kan. Jan Rotmans, bekend als hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, is enthousiast over de inhoud en heeft daarom het voorwoord geschreven. Je kunt het boek alvast bestellen via deze link. Naar verwachting vindt eind maart de boekpresentatie plaats. Uiteraard krijg je daarvoor een uitnodiging.