In de serie over cursisten met een mooi verhaal willen wij jullie graag voorstellen aan Marc. Hij is in november 2021 gestart met de opleiding Consulent sociaal domein, een combinatie van de opleidingen Wmo consulent en Jeugdconsulent. Marc is een heel enthousiaste cursist. Iedere dag is hij weer blij dat hij de overstap heeft gemaakt van bedrijfsleider van een sportcomplex bij de gemeente naar inmiddels sociaal werker voor een welzijnsorganisatie in Druten. In die functie neemt hij tevens deel in het sociaal wijkteam. Lees hier het verhaal van Marc en zijn tips voor jou voor als je deelneemt aan de online opleiding en voor als je op zoek bent naar werk.

In 2021 is Marc gestopt als bedrijfsleider van een sportcomplex bij een gemeente in Twente. Er was voortdurend onzekerheid over de toekomst van zijn functie. Eerst begon hij als filiaalmanager bij een fietsenzaak. Echter toen hij dat een maand of vier had gedaan kwam hij tot de conclusie dat dat het niet was voor hem. Hij had altijd al iets met het sociale domein en had een paar keer meegedraaid op de afdeling sociaal domein van zijn gemeentelijke werkgever.

Na het werken bij de fietsenzaak kwam hij bij het UWV terecht als werkzoekende. Een oud collega van hem werkte inmiddels voor een welzijnsorganisatie in Druten en benaderde hem via LinkedIn. Ze schreef: “Ik heb iets leuks voor jou, sociaal werk. Echt iets voor jou!”.  Marc kon als sociaal werker beginnen in januari 2022, maar omdat hij nog niet veel kennis had van het sociale domein wilde hij er wel een opleiding bij volgen en zo kwam hij bij de WWZ Academie terecht.

Marc vertelde me: “Ik voel me vis op het droge na het werk in zwembad en op het sportcomplex, het is goed dat ik met de opleiding ben gestart”. Op mijn vraag of het niet een totaal andere cultuur is, van het beheer van accommodaties naar sociaal werk, zei hij dat het wel meevalt. Hij is al aan de gemeentelijke cultuur gewend, die komt best wel overeen met het sociaal werk. Bovendien heeft hij zeven jaar in Revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede gewerkt met mensen met niet aangeboren hersenletsel. Hij gaf hen gym en zwemtraining. Daarom wil Marc zich graag nog meer verdiepen in NAH en ook in de ziekte van Alzheimer. Hij heeft nu vanuit zijn werk contact met Alzheimercafe, er is een grote groep ouderen die dat nodig heeft.

Het werk wat Marc doet is vooral in het voortraject. Hij doet geen indicaties, maar veel huisbezoeken voor de stichting Meer Voormekaar, helpt met formulieren invullen en fungeert als clientondersteuner. Vanaf 1 maart gaat hij deel uitmaken van het sociaal wijkteam van de gemeente Druten, gedetacheerd vanuit de welzijnsstichting. Hij is dan vooral aanspreekpunt voor de ouderen voor onder andere de dagbesteding.

Als leerschool vindt Marc dit werk ideaal. Iedere donderdag heeft hij een casuistiekoverleg, waarbij hij meekijkt met huisbezoeken en verslagen daarvan. Wel wil hij binnen drie jaar wat meer in zijn eigen regio werken in Twente. Hij werd zelfs al door een gemeente bij hem in de buurt gebeld, maar antwoordde dat hij eerst meer ervaring wil opdoen in het sociaal werk. Hij vindt het niet erg, is zelfs blij dat hij drie dagen per week naar deze leuke baan mag rijden! Twee dagen in de week werkt hij thuis om verslagen en administratie bij te werken. Het werk is dynamisch en je hebt veel contacten.

Tip van Marc voor als je werk zoekt in het sociale domein:
Veel cursisten lopen aan tegen de eis van sommige gemeenten dat ze iemand willen met gemeentelijke werkervaring. Start dan eerst als vrijwilliger bij een welzijnsorganisatie, dan bouw je alvast een netwerk op.

Tip voor cursisten die de opleiding volgen:
Wil niet te snel gaan, dan zie je dingen over het hoofd en maak je fouten. Er is tijd genoeg om je opdrachten in te leveren. Denk er langer over na voordat je het aanlevert en laat zien dat je de stof hebt begrepen.