Na bijna 29 jaar in dienst van de KLM heeft Inge Brouwer het roer volledig omgegooid. Ze wilde wat anders en deze coronatijd heeft dat versneld. Sinds september 2021 volgt zij bij de WWZ Academie het Jaarprogramma Sociaal Domein Compleet. Bij de KLM heeft ze al heel veel competenties en vaardigheden ontwikkeld die goed van pas komen in het vak van consulent in het sociale domein. Zelfs heeft ze al kans op een baan bij een gemeente!

De kern van Inge haar werk bij de KLM was service verlenen op Schiphol Centrum; passagiers te helpen in een voor hen vaak onbekende omgeving, zorgen dat zij op tijd aan boord van het vliegtuig komen en hen tevreden te stellen. Na de HAVO en een Euro Hostess Academie is Inge op Schiphol Centrum gestart als grondstewardess. Daarna groeide zij snel door naar gate agent en deed de vluchtafhandeling “boven de vleugel”. Ze was eindverantwoordelijk voor het instapproces en dat alle passagiers op tijd aan boord waren. Ze was niet helemaal tevreden met deze functie, want er was weinig of geen tijd voor de passagier en de collega’s die bij het proces betrokken waren. Inge wilde meer coachen en begeleiden. Ze solliciteerde met succes naar de functie van Teamleider waarbij je eindverantwoordelijk was, samen met een team van collega’s, voor een hele pier met meerdere vluchten. Haar taak was om te zorgen dat alles goed ging. Ze kreeg een eigen team van 10 mensen die zij functioneel leiding ging geven. Daar kwam dan het nodige personeelswerk bij kijken. Een andere taak was meedenken met werkprocessen. Ook heeft ze in de vertrekhal, de aankomsthal en de business class lounges van KLM gewerkt. Op mijn vraag of ze gympen aantrok om veel te lopen vertelde Inge: “Ik heb weleens op een avond 9 kilometer gelopen!”

Wil ik dit tot mijn pensioen blijven doen?
Na meer dan 20 jaar leidinggeven en bijna 29 jaar Schiphol had ze wel zo’n beetje alles gedaan. Inge stelde zich toen de vraag: “Wil ik dit tot mijn pensioen blijven doen?” Ze ging met de personeelsconsulent in gesprek over de mogelijkheden, maar veel andere functies spraken haar niet aan. In 2017 kwam er weer een reorganisatie, waarbij haar functie boventallig werd. Een vergelijkbare nieuwe functie, Shiftleader, werd in het leven geroepen: een functie met nog meer HR- en managers taken. Inge werkte 3 dagen per week en deed in die tijd alles wat nodig was, niets was haar teveel. Maar de functie Shiftleader moest in minstens 4 dagen per week in wisseldiensten. Toch heeft ze daar wel op gesolliciteerd, want op zich betekende het dat ze nieuwe dingen kon gaan doen en dat vond ze een uitdaging. Inge zei me: “Ik ben altijd enthousiast voor nieuwe dingen en vind het geen probleem om in korte tijd veel te moeten doen”.

Door verschillende privéomstandigheden was het achteraf toch geen handige zet om deze functie aan te nemen. Een gezin met twee jonge kinderen, het laten bouwen van een eigen huis, verhuizen én de zorgen om haar moeder die aan de ziekte van Parkinson leed. Toen haar moeder in juni 2018 overleed, besloot Inge om beter voor zichzelf te gaan zorgen en kocht voor 2019 extra vakantiedagen.  Toen vervolgens haar zwager op zijn 50e onverwachts overleed, deed dat enorm veel met haar. Ze vroeg zich af: “Waar ben ik nu mee bezig? Het leven is zo kort! Wil ik nog steeds wisseldiensten draaien?” Ze kreeg lichamelijk last van de wisseldiensten en besloot een functie aan te nemen op Schiphol Oost (al het onderhoud van de vliegtuigen wordt daar gedaan). Inge liep hangar 14 binnen en zag het helemaal zitten. Ze had daar een leuke leidinggevende, alles zou goed komen. Tót maart 2020, toen corona in Nederland kwam en er nog maar weinig gevlogen werd. Inge mocht niet blijven op Schiphol Oost omdat zij nog op de payroll van Schiphol Centrum stond en ook op Schiphol Oost mensen uit moesten. Wat zij in eerste instantie dacht nooit te doen, gebeurde: zij heeft gebruik gemaakt van de Vrijwillige Vertrekregeling.

Het roer om
De overheid subsidieerde loopbaanontwikkelingstrajecten voor degenen die hun werk kwijtraakten. Inge maakte daar gebruik van en ging uitzoeken wat ze wilde voor de toekomst. Ze zou er per december 2020 uit gaan. “Dat was verschrikkelijk. Ik moest huilen omdat ik mijn KLM-familie moest loslaten”. Aan de andere kant was ze blij dat ze wegging omdat de sfeer op Schiphol enorm veranderde met alle nieuwe veiligheidsmaatregelen en mondkapjes. In de volgende ronde gingen ook vriendinnen eruit met de Vrijwillige Vertrekregeling. Iedereen is andere dingen gaan doen: één ging aan de slag als onderwijsassistent, de volgende ging naar Frankrijk en een aantal senioren ging met vervroegd pensioen.

Tijdens het loopbaanontwikkelingstraject moest Inge een keuze maken voor een ander beroep. Uit de vele keuzes vielen beroepen af, bijvoorbeeld in de ziekenhuiszorg, omdat ze lichamelijk de wisseldiensten niet meer aan kan. Van de beschrijving van het beroep van Wmo consulent werd ze wel helemaal enthousiast. Ze ging lezen over wat het beroep inhoudt en wat ervoor nodig is. Ze haakte in eerste instantie af omdat je er HBO niveau voor nodig hebt. Echter, na de HAVO was ze binnen de KLM zo doorgegroeid dat ze door haar werkervaring wel HBO-niveau had verkregen. De UWV consulent raadde haar toen aan: “Wat let je om in ieder geval de opleiding te bellen?”

Inge ging bellen met de WWZ Academie. Na het gesprek met studieadviseur Linda Aarts werd ze heel enthousiast. Vervolgens moest ze van de UWV werkcoach een motivatie voor de opleiding schrijven en zakte de moed weer in de schoenen. Een oud-collega stimuleerde haar om het toch te doen.

De motivatie van Inge voor de opleiding was:

  • Ze haalt kracht en energie uit het van betekenis kunnen zijn voor een ander. Als consulent in het sociale domein kun je voor mensen het verschil maken in hun leven. Bij de KLM had ze met passagiers te maken die ze tevreden moest stellen, maar ook aan wie ze soms ‘nee’ moest verkopen. Het talent van Inge is om ‘nee’ te verkopen en mensen toch op een tactische manier tevreden te stellen. Een vaardigheid die goed van pas komt voor een consulent. Iedereen is voor haar gelijk, of het nu de koning is of de schoonmaker.
  • De opleidingen bij de WWZ Academie zijn behapbaar qua lengte.
  • Het jaarprogramma Sociaal Domein Compleet is een brede opleiding met veel begeleiding waarbij alle wetgeving in het sociale domein aan bod komt, naast WMO ook op het gebied van Participatie en Jeugd.

Inge merkte dat ze bij de KLM al veel vaardigheden heeft opgedaan die van belang zijn voor het vak van consulent in het sociale domein. Een negatieve boodschap vindt ze zelfs een mooie uitdaging. Tijdens de live dag in Amersfoort moest ze met een groepje mede-cursisten een casus doen om gesprekstechnieken te oefenen. Eén van hen zei: “Jij hebt duidelijk geoefend!” terwijl ze dit al jaren heeft gedaan in al haar functies bij de KLM. Ook doorvragen en de vraag achter de vraag stellen was belangrijk in haar vorige werk.

Kennismaken met het sociale domein
Voor het schrijven van haar motivatie had zij telefonisch contact gezocht met de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij kreeg een gesprek met een Wmo consulent en met een Wmo consulent Plus (voor de zwaardere gevallen). Met de laatste had ze direct een klik, helemaal nadat bleek dat hun zoons in september op dezelfde school gingen starten in Havo 1 en ook allebei drumles hadden. Inge werd zelfs al gevraagd om bij de gemeente te solliciteren op de functie van Wmo consulent, maar ze wil liever eerst de opleiding afmaken. Alles is voor haar nieuw; ze wil eerst de stof kunnen verwerken alvorens in een compleet nieuwe baan te stappen. In maart is ze klaar voor de volgende stap met liefst eerst twee dagen per week stage.

Omdat Inge geen ervaring had met cliënten in het sociale domein is ze vrijwilligerswerk gaan doen. Al jaren wilde ze fietsmaatje worden op een duofiets. Dat heeft ze nu geregeld. Vanaf juli 2021 is ze eens per twee weken een fietsmaatje voor een mevrouw van 95 jaar die onderweg veel over de omgeving vertelt. Ze herkent bij deze mevrouw al veel van de ondersteuning en hulpverlening die ze tijdens de opleiding is tegengekomen. Ze herkende ook andere dingen: bij de KLM was ze ergocoach, daar heeft ze een stakruk geregeld voor collega’s in de lounge zodat die niet de hele dag hoefden te staan. Daarnaast is ze vrijwillig notulist geworden bij de kerkenraad en krijgt veel complimenten voor de notulen die zij secuur opstelt. Dit is één van de taken die je als Wmo consulent moet kunnen, goed vastleggen van de (keukentafel)gesprekken.

Het gaat je lukken!
Inge is nu in een totaal andere wereld gekomen die ze heel leuk vindt. Uiteindelijk wil ze een baan als consulent in het sociale domein van 3 à4 dagen per week. Ik denk dat het deze enthousiaste vrouw absoluut gaat lukken!