fbpx

Hoe zijn de Nieuwe Bezems ontstaan?
Eind 2014 is onze directeur Anne Vrieze gestart met de WWZ Academie. Nadat zij zelf les had gegeven aan verschillende opleidingsinstituten voor de overheid en ook naar aanleiding van haar ervaringen als beleidsadviseur zorg en welzijn had ze genoeg gezien. Ze vond dat er teveel “old school” werd lesgegeven, waarbij de nadruk lag op wat mensen niet kunnen en hoe ze met individuele technische voorzieningen geholpen moesten worden. Inmiddels was de nieuwe wetgeving Wmo, Jeugdwet en Participatiewet in aantocht. Die ging op 1 januari 2015 in. Deze wetten bieden hele ruime mogelijkheden om mensen te ondersteunen. Je hebt de gelegenheid om in samenspraak met zorgvragers in brede zin te kijken wat ze nodig hebben om gelijkwaardig mee te kunnen doen in de samenleving en daarmee weer gelukkig te worden. Vandaar dat de WWZ Academie als enige opleidingsinstituut de module Creatief Denken in alle opleidingen heeft opgenomen.

Vanuit die visie heeft zij het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein geschreven, dat verkrijgbaar is in onze webshop. Zij wilde graag het gedachtengoed verspreiden en doet dit nu via ons maatschappelijk initiatief Nieuwe Bezems. Nieuwe Bezems zijn mensen die het veld van zorg en welzijn willen schoonvegen van bureaucratie en gewoon DOEN wat nodig is om mensen te helpen. De beweging zet mensen in het licht die het verschil maken. Dat doen we via gratis online themabijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen en ook via de jaarlijkse verkiezing van de Gouden Bezem.

Gouden Bezems 2022
Voor 2022 zijn er zes finalisten genomineerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit de genomineerden en winnaars van vorig jaar: Frans Douw, Sandra Jacobs, Jolanda van Adrichem, Maria Wijnmaalen, Rivelino Rigters en Petra Postma. De eerste finalist, Suzanne de Ruig, grondlegger van de JIM methode (jouw ingebrachte mentor voor jongeren die het moeilijk hebben), hebben we vorige keer aan jullie voorgesteld. Deze keer stellen wij jullie graag voor aan Asha Lachman van de stichting Everyday People die daarmee alledaagse mensen met onalledaagse problemen helpt. Lees haar verhaal via deze link.

 

Ook stellen we jullie voor aan Fatos Ipek, die naar aanleiding van de ervaringen van haar vader in de zorg de stichting Oudere Migranten aan Zet heeft opgericht en deze groep daarmee een stem geeft. Lees haar verhaal via deze link.

 

 

 

De uitreiking van de Gouden Bezems vindt plaats tijdens het Werkgelukfestival op vrijdag 23 september in het Groningse Tolbert. Wil je erbij zijn en ook deelnemen aan inspirerende workshops? Schrijf je dan in via deze link.