fbpx

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik nog te stuiteren van enthousiasme! Dinsdag 26 mei vond het online Inspiratievent Gezond Verstand in het Sociale Domein plaats. De inspiratie spatte inderdaad van het scherm! Het was een evenement ter gelegenheid van de boekpresentatie van mijn gelijknamige boek. Het was best wel spannend, want we zouden het evenement eigenlijk live doen, maar corona kwam ertussen. Ik heb ervaren dat een online evenement hele andere dingen van je vraagt qua organisatie dan een live event, maar het is heel goed gelukt, mede dankzij mijn mooie team en dagaanjager cabaretiere Marleen Bekker. Ik had drie sprekers uitgenodigd om te laten zien dat het echt mogelijk is om anders te werken in het sociale domein.

Eelke Blokker, een van de founders van het Instituut voor Publieke Waarden, presenteerde zijn nieuwe Doorbraakmethode. Daarmee helpt hij mensen die zijn vastgelopen door conflicterende regels. Dat is heel vaak het geval met schuldhulpverlening, waardoor je geen urgentie kunt krijgen en vice versa.

Sandra Jacobs ging in op intrinsieke motivatie van consulenten in zorg en welzijn: Waarom doe je wat je doet en wat bezielt jou? Jij bent de “little hummingbird” die doorzet en het verschil maakt. Lees hier haar blog hierover.

Jacqueline Koel vertelde over haar methode, hoe je zonder wachtlijsten kunt werken in de jeugdhulp, met behulp van een matchingsite met geselecteerde jeugdhulpverleners die lid zijn van de jeugdzorgcoöperatie Koel en Co. Zo kunnen ouders zelf een of meerdere jeugdhulpverleners “in hun winkelwagentje doen” en daar een gesprek mee aangaan om te kijken of de jeugdhulpverlener past bij hen en hun vraag.

Professor Transitiekunde Jan Rotmans, die het voorwoord heeft geschreven voor het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein, sprak mooie woorden voor de oprichting van de beweging van Nieuwe Bezems. Hij vindt het nodig dat de vaak stille bescheiden veranderaars in het sociale domein zich verenigen en hun gea. Hij reikte virtueel de Gouden Bezem uit aan Ronald Helder, de oprichter van de Digitale Stamtafels. Hiermee verbindt Ronald iedereen, van jong tot oud, mantelzorgers en zorgverleners en zorgt hij dat zorg op een informele manier op de juiste plek terechtkomt. Ongemerkt en viavia heeft hij al anderhalf miljoen volgers in Nederland! Wij feliciteren Ronald met het winnen van de eerste Gouden Bezem, een geweldige prestatie!