fbpx

Terwijl ik dit schrijf zit ik heerlijk in de zon in mijn werkkamer. Ik geniet van het komende voorjaar en voor het eerst weer het zingen van de vogeltjes in de tuin. Thuis werken is zo gek nog niet, al wil ik ook weleens ergens anders werken ter afwisseling. Ik zie dat er als gevolg van deze coronatijd snel veel innovaties ontstaan en dat veel mensen steeds beter leren omdenken.

Zo hebben onze docenten en onze virtual assistant een masterclass Online Faciliteren gevolgd, iets wat voor 2020 nog niet urgent was. Het leert hen omdenken met nieuwe werkvormen om de live online webinars van het Jaarprogramma Sociaal Domein Compleet aantrekkelijker en interactiever te maken. Ze kunnen het ook goed gebruiken bij de blended incompany trainingen die wij inmiddels verzorgen voor drie gemeenten. Onze docente Creatief Denken is de uitdaging al aangegaan sinds augustus vorig jaar, want ja, zij kan als creatief denker goed omdenken nietwaar?

Wat ik ook een mooi voorbeeld vond van omdenken was de actie van de politie op 29 januari in Leiden. Ik heb het idee dat zij de adviezen vanuit het brede nationale gesprek over preventie van de avondklokrellen, waarover ik schreef in de vorige nieuwsbrief, ter harte hebben genomen.

Een groep mensen had aangekondigd een “kopje koffie te gaan drinken” op de Beestenmarkt in Leiden. Dat was bedoeld als een demonstratie tegen de coronamaatregelen maar de politie was bang dat het uit de hand zou lopen. Al voordat de demonstranten er waren hebben de politieagenten een tafel neergezet met kannen koffie en thee.  Zij gingen samen met de burgemeester het gesprek aan met de aanwezigen. Dat verliep heel gemoedelijk. Zo kan het dus ook, preventief. Op die manier is het niet nodig om geweld met geweld te bestrijden.