We realiseerden ons vorige week dat het alweer 9 jaar geleden is toen de WWZ Academie op 5 december 2014 voor het eerst en als enige online opleidingen in het sociaal domein lanceerde! Direct die dag bestelde onze eerste klant de opleiding Wmo consulent!

Waarom vonden wij het zo belangrijk om het anders te gaan doen dan de andere opleidingsinstituten?
Eigenaar/directeur Anne Vrieze werkte in 2014 meer dan 20 jaar als beleidsadviseur zorg en welzijn. Eerst als ambtenaar bij de gemeenten Zaanstad en Oostzaan en vanaf 2008 als ondernemer. In dat jaar vond ze het ook leuk om te gaan lesgeven bij verschillende opleidingsinstituten voor de gemeentelijke overheid. Het was toen het jaar vooraf aan de grote veranderingen in het sociaal domein. Die zouden op 1 januari 2015 ingaan. Daarmee zouden gemeenten verantwoordelijk worden voor veel diensten en enorme budgetten die overgingen van de AWBZ naar de Wmo. Vooral de functie begeleiding zorgde voor enorm veel meer verantwoordelijkheden voor de gemeenten, evenals de Jeugdwet en de Participatiewet. De begroting van gemeenten groeide daarmee en bestond op 1 januari 2015 voor ruim 50% uit sociaal domein.

De geest van de nieuwe wetgeving ging nu uit van de mens als geheel, in samenhang met zijn of haar omgeving. Een grote verandering was ook dat gemeenten veel beleidsvrijheid kregen. De wetten waren zo opgezet dat er heel veel ruimte was voor eigen invulling met ruime kaders. Helaas timmerden de gemeenten het beleid vervolgens weer dicht met verordeningen die minder ruimte boden. Het positieve hiervan is trouwens wel dat gemeenten hier zelf zeggenschap over hebben dus beleid snel kunnen veranderen.

Anne werd niet blij van de manier waarop de lesprogramma’s in 2014 waren opgebouwd. Ze moest incompany trainingen geven voor om- en bijscholingen die nog heel juridisch waren ingestoken, vooral gericht op de dure en vaak niet passende individuele voorzieningen. Ze vond dat ze niet gericht waren op de nieuwe wetgeving in het sociaal domein. Anne klaagde vaak, samen met haar collega docenten, dat de stof nog “zo 1994” was! Terwijl de transities in het sociaal domein voor de deur stonden! En zo besloot zij om het anders te gaan doen en wel online, met de module Creatief Denken die nog altijd is opgenomen in alle opleidingen. Want creatief denken is nog altijd nodig in het sociaal domein. Immers je hebt de vrijheid om de passende bijdrage werkelijk passend te maken en dat hoeft niet altijd met de dure individuele voorzieningen. Mensen kunnen heel blij zijn met een goede welzijnsvoorziening of iets anders wat vaak zelfs nog meer passend is.

Hoe dat kan, heeft Anne beschreven in het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein, verkrijgbaar via de webshop van de WWZ Academie. Het vervolg is het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein in Praktijk, geschreven samen met Riemie van Dijk. Daarin staan 15 praktijkverhalen van mensen die het anders doen in het sociaal domein, dwars door muren van de bureaucratie heen met als enig doel om andere mensen gelukkig te maken!