fbpx

Onlangs spraken wij met Harold Reinders. Harold werkt bij Mantelkring – een initiatief dat mantelzorgers ondersteunt door middel van een door coaches begeleid activiteitenaanbod. Op die manier verbindt Mantelkring mantelzorgers, voert gesprekken en helpt hen te ontspannen.

Wat is Mantelkring precies?
Mantelkring geeft mantelzorgers wat extra steun. Zo biedt de organisatie hen extra mogelijkheden om te ontspannen, aan activiteiten mee te doen en andere mantelzorgers te ontmoeten. Ook kan Mantelkring bemiddelen bij het regelen van zorgvervanging wanneer een mantelzorger wat extra vrije uren wil om mee te doen aan een activiteit. Dit alles gebeurt onder het motto ‘Wie zorgt er voor hen die zorgen?’

De activiteiten die Mantelkring organiseert, hebben vier thema’s: bewegen, leren, doen en weekend. Voorbeelden van activiteiten zijn wandelingen, weekenduitjes, bezoek aan musea en themabijeenkomsten. Mantelkring is momenteel actief in Flevoland en in Den Haag.

Hoe gaat Mantelkring om met de huidige coronacrisis?

Mantelkring heeft een uitgebreid activiteitenprogramma. Echter zijn deze nu niet meer mogelijk door het covid-19 virus. Ruim een jaar geleden maakte de organisatie al stappen om ook telefonische ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Men had gemerkt dat niet alle mantelzorgers altijd kunnen of willen deelnemen aan de activiteiten, maar het wel prettig vonden om gebeld te worden zodat ze aangehaakt blijven. Een jaar geleden zetten de initiators van de Mantelkring daarom het Aandachtcentrum op. Van daaruit worden mantelzorgers die dat fijn vinden regelmatig gebeld.

“Nu is dat Aandachtcentrum relevanter dan ooit. We draaien overuren. Mantelkring belt massaal mensen. Ondertussen worden deelnemers aan de wandelgroepen gemotiveerd om elkaar te benaderen via WhatsApp. Dat gaat erg goed.”

Harold merkt dat er een stijgende lijn is in de behoefte van mensen om gebeld te worden. Langzamerhand dringt het steeds meer bij hen door wat er aan de hand is.

“Mantelzorgers kunnen in allerlei situaties verkeren. Denk bijvoorbeeld aan mensen die opeens 24 uur per dag thuis opgesloten zitten met hun partner. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor hun welzijn. Velen vinden het daarom nu heel prettig om hun verhaal even kwijt te kunnen.”

De komende tijd, maar ook daarna gaat Mantelkring nog hard door met haar werkzaamheden om mantelzorgers bij te staan.

Wil je meer weten over Mantelkring? Je kunt hier meer informatie vinden: https://mantelkring.nl/