fbpx

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’ (bron SCP)

Hoeveel mensen in Nederland zorgen voor een familielid, grootouder of andere naasten? Welke hulp bieden deze mantelzorgers? En in hoeverre wordt er gebruik gemaakt van ondersteuning? Movisie zet de feiten en cijfers op een rij met betrekking tot het ondersteuningsaanbod, samenwerking met professionals en de toekomst van informele zorg. Daarnaast koppelen zij dit aan relevante en behulpzame kennis en tools die beschikbaar zijn.

1 op de 4 mantelzorgers die lang en intensief helpen is ernstig belast (230.000 personen). Het is daarbij belangrijk om beseffen dat ook mantelzorger die niet intensief zorgen voor een ander overbelast kunnen raken. Andersom hoeft niet elke mantelzorger die langdurig en intensief hulp biedt persé ernstig belast te zijn. Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan om stil te zijn bij hoe mantelzorg in iemands leven past en welke keuzes en afwegingen daarbij worden gemaakt. Movisie biedt hiervoor op hun website behulpzame kennis en Tools.