IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Om het gebruik terug te dringen, introduceerden de IJslanders in 1998 een nieuwe aanpak, die inmiddels bekend staat als het IJslandse preventiemodel. Dit bleek zeer succesvol.

Het succes van het IJslandse model wekte in de zomer van 2017 de interesse van Nederlandse gemeenten en landelijke partijen. Om de aanpak verder te verkennen en te kijken of, en zoja hoe, deze in Nederland ingevoerd kan worden, hebben het Trimbos-instituut en het NJi in samenwerking met ICSRA (Icelandic Centre for Social Research and Analysis) een beleidsvormend leertraject opgezet. Samen met de gemeenten Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk wordt dit gedurende 3 jaar uitgevoerd.

https://www.trimbos.nl/themas/ijsland

Ook de gemeente Edam-Volendam is op 1 januari 2019 gestart met een programma om alcohol- en drugsgebruik onder minderjarigen aan te pakken, gebaseerd op dit IJslandse preventiemodel. https://www.gemeente.nu/sociaal/jeugdzorg/edam-volendam-start-ijslandse-aanpak-alcohol-en-drugsgebruik/