fbpx

Je kunt alleen goede begeleiding, zorg of ondersteuning geven als je als professional ook goed voor jezelf zorgt. Maar hoe doe je dat in een stressvolle werkomgeving?

Verhoog je vitaliteit als professional
Als je je vitaal voelt, dan heb je genoeg energie. Je zit goed in je vel, je kunt omgaan met uitdagingen en hebt plezier in je werk en leven.

Vergroot je werkplezier
Werken met plezier heeft een positief effect op hoe je je werk doet.

  • Maak ruimte voor positieve feedback.
  • Maak ruimte voor dingen waar je energie van krijgt.
  • Maak ruimte voor ontspanning.

Omgaan met werkdruk
Wanneer het werk meer van je vraagt dan je aankunt, kan dat leiden tot werkstress en negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
Ga op tijd in gesprek met je leidinggevende. Voer dit gesprek op een rustig moment, zodat je de tijd kunt nemen om je probleem te bespreken. Bereid het gesprek goed voor. Maak vooraf een lijstje met wat je wilt bespreken. Verplaats je hierbij in de werkgever. Hoe zijn jullie beiden geholpen? Maak aan het einde van het gesprek concrete afspraken.  Wat gaat wie doen?
Trek ook bij je collega’s op tijd aan de bel als je te veel werkdruk ervaart. Misschien hebben meer mensen er last van? Bedenk hoe jullie samen met de werkdruk kunnen omgaan.

Tips en tricks van professionals
Wie weet beter hoe professionals die werken met jeugd om kunnen gaan met werkdruk dan de professionals zelf? Deze tips en tricks kun je lezen op de site van de NJI (Nederlands Jeugd Instituut).

Wil jij hier meer over weten? Volg dan een opleiding voor consulent in het sociale domein.