fbpx

Deze week wordt van 25 tot en met 29 september aandacht besteed aan pesten. Het gebeurt nog te vaak, ondanks alle veiligheidsmaatregelen die zowel op scholen als op het werk worden genomen. Alle organisaties zijn nu dan ook verplicht om een onafhankelijke vertrouwenspersoon aan te stellen, bij wie je je verhaal kwijt kunt.
Als je anders bent dan anderen, dan word je al snel buiten de groep geplaatst. Hoe zijn jouw ervaringen met pesten? Werd je gepest? Of was jij degene die – vaak samen met het “populaire groepje” – een ander pestte?

Ik voel me best kwetsbaar om dit te delen, maar ik vind het toch nodig om mijn verhaal te vertellen. Ik hoop dat ik er anderen mee kan steunen die zich hierin herkennen:

Als je vaak wordt gepest voel je je heel eenzaam en word je steeds onzekerder, zo heb ik helaas zelf ervaren op de basisschool. Ik was de langste van de klas, had rood haar, haalde de hoogste cijfers en was niet goed in gym. Dat was voor een aantal leerlingen in mijn klas een reden om mij uit te kiezen om te pesten. Weet je nog dat de populaire leerlingen vaak de teams mochten uitkiezen tijdens de gymles? Ik was natuurlijk een van de laatsten die werd gekozen, net als de andere minder populaire kinderen. Ik hoop echt dat zoiets nu niet meer gebeurt met gym.

Wat voelde ik me ongelukkig! Mijn oma bedoelde het goed, maar hielp me niet met de opmerking dat ik zulk mooi rood haar had (die had ze vroeger zelf ook). De leerkrachten deden er niets aan, die bemoeiden zich niet met wat er op het schoolplein gebeurde.

Er kwam gelukkig een einde aan toen ik in een andere stad naar het voortgezet onderwijs ging. Toen ik de eerste dag naar de deur van de klas liep zei een andere leerlinge: “O gelukkig, nog een lang iemand!” en er kwamen nog meer lange leerlingen bij. Alleen al door die opmerking kreeg ik meer zelfvertrouwen. Pesten gebeurde niet in die klas, we gingen allemaal vriendschappelijk met elkaar om. Dat gaf mij een goede basis voor mijn verdere leven, al blijft de onzekerheid in bepaalde situaties.

Dit is de basis van mijn drijfveren, mijn missie, dat ik wil dat iedereen, ongeacht welke beperking of uitzondering dan ook, gelijkwaardig kan meedoen in de samenleving zonder stigmatisering of belemmeringen. Op die manier geven we les bij de WWZ Academie. Creatief Denken is daarom een onderdeel van al onze opleidingen: Bespreek samen met jouw cliënt de mogelijkheden – Wat kan er wel? In plaats van opwerpen van allerlei bureaucratische belemmeringen.

Bekijk ook de website van ons maatschappelijk initiatief Nieuwe Bezems en laat je inspireren door de initiatiefnemers die de schotten van de bureaucratie doorbreken en alleen op zoek gaan naar wat er WEL mogelijk is om mensen gelukkig te maken!

In deze Week tegen het Pesten besteden 1400 scholen in Nederland aandacht aan pesten op school. Ik hoop werkelijk dat het nu eens effect gaat hebben omdat ook op de werkvloer pesten nog steeds, subtiel of openlijk, voor komt.