In het sociaal domein is niets ooit zwart-wit. Achter elke wet en regeling schuilen verhalen van mensen. En juist daarin ligt onze uitdaging én onze kracht: menselijk blijven in een wereld vol regels. Eén van die vraagstukken die regelmatig voor verwarring zorgt, is de relatie tussen inburgering en naturalisatie. Want stel: iemand heeft geen inburgeringsdiploma, maar wil wél Nederlander worden. Kan dat eigenlijk?
Wat zegt de wet?
Volgens de huidige regels kan een persoon onder voorwaarden Nederlander worden zónder een volledig afgerond inburgeringstraject. Bijvoorbeeld als diegene al jarenlang in Nederland woont, meedoet in de samenleving en zijn of haar ‘maatschappelijke participatie’ op andere manieren kan aantonen. Gemeenten hebben hier enige beleidsvrijheid, al geldt de hoofdregel: geen diploma, geen naturalisatie.
Maar zoals altijd in het sociaal domein: maatwerk is essentieel. De IND beoordeelt uiteindelijk per individueel geval of er sprake is van een ‘bijzondere situatie’ die recht geeft op vrijstelling.
Waarom is dit belangrijk voor jou als professional?
Voor jou als (aankomend) consulent in het sociaal domein is dit precies het soort casus waarin je écht van waarde kunt zijn. Want deze vragen raken de kern van ons vak: hoe zorg je dat iemand gelijkwaardig mee kan doen? Hoe kijk je verder dan het vinkje achter een diploma?
Bij de WWZ Academie leren wij onze cursisten om breed en creatief te denken. Dus niet alleen naar het systeem te kijken, maar vooral naar de mens erachter. Misschien heeft iemand geen diploma, maar spreekt hij vloeiend Nederlands, heeft hij werk, kinderen op school en helpt hij zijn buren. Dan heb je als consulent een belangrijke rol in het vertalen van dat ‘feitelijke meedoen’ naar het beleid — en in het onderbouwen van een eerlijk advies richting IND of gemeente.
Het draait om gelijkwaardigheid
Bij de WWZ Academie geloven we in gelijkwaardigheid. Iedereen verdient het om mee te doen, ook mensen die door omstandigheden geen formeel diploma hebben kunnen behalen. We leren onze cursisten om met gezond verstand te kijken: wat is de echte hulpvraag? En hoe kan ik daarbij écht van betekenis zijn?
Dat begint bij kennis van de wet, maar gaat veel verder dan dat. Het gaat om lef, om het voeren van een goed gesprek en om durven denken buiten de lijntjes.
Wil jij ook leren hoe je deze vraagstukken aanpakt?
Dan is een opleiding bij de WWZ Academie misschien iets voor jou. Onze opleidingen zijn volledig online, praktijkgericht en afgestemd op de realiteit van het werk. Je leert hoe je cliënten helpt bij ingewikkelde wetgeving, hoe je signalen herkent en hoe je oplossingsgericht werkt — met compassie én kennis van zaken!
Heb je vragen over jouw loopbaanmogelijkheden of welke opleiding bij jou past? Bel vrijblijvend met onze studieadviseur via 06 22167153!
Recente reacties