Allereerst wensen we jou nogmaals een heel succesvol 2022 met veel mooie leerervaringen! Waar leer jij het meeste van? Van levenservaring, van werkervaring of van allebei? Wij ervaren steeds weer dat je niet kunt doen wat je nu doet zonder wat je hiervoor al gedaan hebt. Dat klinkt misschien cryptisch. Onze directeur Anne Vrieze heeft dat zo ervaren.

Anne heeft orthopedagogiek gestudeerd met specialisatie Zintuiglijk en Motorisch gehandicapte kinderen en minors Onderwijskunde en Statistiek. In 1987 studeerde zij af op 25-jarige leeftijd, middenin een economische recessie. Haar medestudenten vroegen haar: “Ga jij ook een bijstandsuitkering aanvragen?”. Dat was ze bepaald niet van plan, ook al had ze er geen recht op omdat ze samenwoonde met haar huidige echtgenoot die toen al een baan had. Anne stapte dus naar uitzendbureaus. Doordat zij destijds een van de eersten was die goed met een tekstverwerker om kon gaan, kreeg ze banen aangeboden als typiste en secretaresse. Na een jaar of twee werd ze als directie-assistente aangenomen bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Zaanstad. Daar heeft ze veel geleerd over hoe gemeentelijke procedures werken. Al snel zag de directeur dat ze meer kon en vroeg haar om ook beleidswerk te gaan doen.

Daarna ging het snel: Ze werd in 1993 bij de Sociale Zaken projectsecretaris voor de invoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) die in 1994 werd ingevoerd. Daarna kwam ze terecht bij de Sociale Werkvoorziening van de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan waar ze gedurende drie jaar de Arbo en bedrijfshulpverlening heeft opgezet. In Oostzaan heeft ze vervolgens 11 jaar gewerkt als beleidsadviseur voor zes beleidsvelden, zoals dat gaat bij een kleine gemeente. Ze deed de Wvg met als opvolger de Wmo en ook sportbeleid, ouderenbeleid, jeugdbeleid en gezondheidsbeleid. Tot ze in 2008 besloot voor zichzelf te beginnen als zelfstandig interim beleidsadviseur Sociaal Domein.

Bij veel gemeenten waar zij werkte heeft ze vanaf 2010 de voorbereidingen voor de transities in het sociale domein in 2015 meegemaakt. Met alles wat ze zag gebeuren kwam ze tot de conclusie dat alle beleidsontwikkelingen en ook de opleidingen er niet voor zorgden dat zorgvragers en hun mantelzorgers er gelukkiger op werden, hoe goed de intenties van de nieuwe wetgeving in het sociale domein ook waren.

Nadat Anne zelf gedurende een jaar had les gegeven bij twee opleidingsinstituten voor de gemeentelijke overheid besloot ze in 2014 om het anders te gaan doen. Niet alleen met een andere visie, maar ook online en met een module Creatief Denken erin die stimuleert dat je op een andere manier gaat denken en doen volgens een holistisch mensbeeld. “Kijk niet alleen naar de vraag van de zorgvrager, maar ook naar de mantelzorgers en de rest van de omgeving”, zo stelt Anne. Zo ontstond met Sinterklaas 2014 de WWZ Academie die ze inmiddels heeft uitgebreid van eerst alleen een opleiding Wmo consulent naar ook Jeugdconsulent, Consulent sociaal domein en de andere cursussen en halfjaar- en programma’s. Anne heeft daarbij veel geleerd over marketing en ondernemerschap en zegt nog altijd dat ze dit niet heeft kunnen doen zonder de kennis en vaardigheden die ze heeft opgedaan tijdens haar hele loopbaan.